Látványos szimulációkon: miért segít, ha otthon maradunk?

2554

Mindannyiunkat foglalkoztatnak a kérdések: milyen gyorsan fertőződik meg a lakosság? Hányan kapják el a betegséget összesen? Ezek az adatok nagyban függnek attól, hogy valamilyen módon korlátozva van-e a lakosság egymással való érintkezése. A Washington Post látványos szimulációk segítségével mutatta meg, hogy egy olyan gyorsan terjedő fertőzés esetén, mint a COVID-19, miért fontos otthon maradnunk és minimálisra szorítanunk a társas érintekezések számát.

Egy 200 fős településen modellezték le a betegség terjedését. A kis pontok emberek, a betegség érintkezés útján terjed, és a már meggyógyult emberek nem terjesztik tovább a vírust.

Ha a lakosság szabad mozgását semmi nem gátolja, akkor az esetek száma exponenciálisan nő, és szinte mindenki egyszerre lesz beteg. Ez messze meghaladja a rendelkezésre álló egészségügyi rendszer kapacitását. A gyakorlatban ez valahogy így nézne ki:

Hogyan lehetne “laposítani” a görbét? A betegség terjedésnek lassítása érdekében próbáljunk meg létrehozni egy erős karantént. Mivel azonban lehetetlen teljes mértékben szeparálni a beteg népességet az egészségestől, így is folytatódni fognak a megbetegedések – bár némileg lassabban, egy elnyújtott görbét rajzolva.

Szerencsére vannak más lehetőségek is a terjedés megakadályozására: ha kerüljük a nyilvános összejöveteleket, otthon maradunk, és távolságot tartunk másoktól. Ha az emberek kevésbé mozognak és kevesebbet találkoznak egymással, a vírusnak kevesebb lehetősége van a terjedésre.

Néhányan ettől még ki fognak járni. Talán nem is maradhatnak otthon, mert a munkájuk nélkülözhetetlen, és az is lehet, hogy lesznek olyanok, akik megtagadják a közegészségügyi előírások betartását. Ezek az emberek nemcsak könnyebben betegednek meg, hanem könnyebben is terjesztik a betegséget.

Nézzük, mi történik, ha csak a népesség nyolcada folytatja tovább a mozgást, miközben a lakosság többi része magáévá teszi a „két lépés távolság” tartásának stratégiáját.

Egyértelműen látható, hogy ebben az esetben sokkal kevesebb egyszerre a beteg, ami kisebb terhelést jelent az egészségühgynek. Sőt az óvintézkedésekkel azt is elérhetjük, hogy maradjon olyan ember a Föld lakosságában, aki nem fertőződött meg. Ehhez viszont szükség van arra, hogy megértsük: jelen helyzetben azzal tehetünk a legtöbbet, ha otthon maradunk, csak a legszükségesebbért mozdulunk ki, és szigorúan betartjuk a higiéniás előírásokat.

Vigyázzunk egymásra!

solymáronline
Szimulációk: Washington Post