Módosították a helyi rendeletet: csak szilárd burkolatú területre lehet parkolni Solymáron

3385

A solymári képviselő-testület február 26-i ülésén módosította és kiegészítette a közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló helyi önkormányzati rendeletet. A változtatás célja, hogy a település zöldfelületei minél erősebb védelmet kapjanak.

A rendeletmódosítást az tette szükségessé, hogy az elmúlt időben a gépjárművezetők rendszeresen igénybe vették a zöldfelületeket, ami jelentős romlást okozott azok minőségében (pl. vasútállomás és környéke). Az okozott károkat minden esetben az önkormányzatnak kellett helyreállítania – akkor is, ha a rongáló a terület zöldfelület jellegét vagy a konkrét károkozást vitatta.

A rendeletben ezért pontosításra került a zöldfelület fogalma. Ezentúl zöldfelületnek minősül minden olyan terület, amely nincs ellátva szilárd burkolattal vagy kőzúzalékkal.

A rendelet ezzel párhuzamosan kiegészült a következő ponttal: “A közösségi együttélés szabályait megsértő magatartást valósít meg az, aki közterületen vagy közterületként funkcionáló magánterületen található zöldfelületre engedély nélkül gépjárművel ráhajt, parkol. Az engedélyt a közterülettel közvetlenül határos ingatlan tulajdonosa is megadhatja, amennyiben az adott közterületszakaszt kezeli.”

A rendelet nemcsak a vasútállomás környékének megóvását, hanem a potenciálisan zöld, füves területek regenerálódását és a lakóházak környékén található zöldfelületek védelmét is szeretné biztosítani.

Figyeljünk arra, hogy csak szilárd burkolattal vagy kőzúzalékkal burkolt felületre parkoljunk. Zöldfelületre (pl. ház előtti füves sávra) akkor állhatunk, ha rendelkezünk az adott terület kezelőjének engedélyével. Így például ha egy ház vagy telek előtti közterületet az adott ingatlan tulajdonosa kezel (ő nyírja a füvet, ő tartja rendben), akkor ő felmentést adhat az általánosan tiltó szabály alól, de a szomszéd nem.

A rendelet finomhangolására szükség esetén, a lakossági visszajelzések alapján kerül sor.

Solymári Polgármesteri Hivatal