Veszélyhelyzeti intézkedések solymári viszonylatban – FRISSÜL

5276

Magyarország kormánya március 11-én veszélyhelyzetet hirdetett ki a koronavírus járvány terjedésének megelőzése érdekében. Ebben a cikkben az aktuális helyi intézkedéseket gyűjtjük össze. A cikk frissülhet.

Elmaradnak a nyilvános rendezvények

Országszerte elmaradnak a 100 főnél nagyobb beltéri és 500 főnél nagyobb kültéri rendezvények. A solymári Apáczai Csere János Művelődési Házban március végéig a következő programok biztosan elmaradnak :
Március 13. – Ünnepi megemlékezés
Március 13. – Összehangoló (koncertek a pinceklubban)
Március 19. – Koncertfilm vetítés
Március 21. – Lelkesülő lény(eg)ek
Március 21. – Színházi előadás
Március 22. – Kalandgyár
Március 27. – Emberi természet
Március 28. – Lélektérkép
Március 28. – Zongorista találkozó

A községi könyvtárban a rendelkezés visszavonásáig szünetel a kölcsönzés.

Látogatási tilalom

Az eddigi járványügyi adatok alapján a COVID-19 megbetegedés súlyos formája elsősorban az idős és/vagy egyéb betegségben szenvedőket érinti , ezért az országos tisztifőorvos 2020. március 8-tól visszavonásig látogatási tilalmat rendelt el a Magyarország területén működő összes fekvőbeteg-ellátó és bentlakásos szolgáltatást nyújtó szociális intézményben. Ez a solymári intézményekre is érvényes.

Iskolai intézkedések

Az iskolák bezárását egyelőre nem rendelte el a kormány. FRISSÍTÉS: 2020. március 13-án jelentették be, hogy március 16-tól az iskolák bezárnak, tantermen kívüli digitális munkarend lép életbe.

Kizárás a véradásból

Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) minden olyan véradót kizár 30 napra a véradásból, aki február 5-e után külföldön járt. A kiszűrés a külföldi terület elhagyásának időpontjától kezdődik. Az OVSZ szerdán, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint azok a véradók, akik az elmúlt 30 napban külföldön jártak, a véradás területére sem léphetnek be. Amennyiben a terület elhagyását követően 30 napon belül nem jelentkeznek fertőzésre utaló panaszok, úgy ismét jelentkezhetnek véradásra.

Hangsúlyozták, az egészségügyi intézmények vérkészítményekkel való ellátása folyamatos feladatuk, vérkészítmények nélkül sok esetben a gyógyítás kivitelezhetetlen, ezért kérnek mindenkit, aki egészségesnek érzi magát és a fenti korlátozással nem érintetett, hogy a következő időszakban vegyen részt a véradóeseményeken.

2020.03.11. 19 óra: A Cédrus jubileuma elhalasztva

A Cédrus Táncegyüttes március 14-ére tervezett jubileumi műsora is áldozatul esett a rendezvényekkel kapcsolatos tiltásnak. Az együttes közölte szerkesztőségünkkel, hogy bár most el kellett halasztani, a műsort később mindenképp szeretnék megtartani. A Hagyományok Házában megváltott jegyek nagy valószínűséggel érvényesek lesznek a pótelőadásra, ezért érdemes várni a visszaváltással.

solymáronline