Jelzőlámpák fogják segíteni a tűzoltóautó kihajtását

1340

A solymári tűzoltószertár előtti útszakaszra olyan közlekedési lámpákat telepítenek, melyek a forgalom átmeneti megállításával segítik a vonuló tűzoltók biztonságos kihajtását. A Mátyás király utca 37. előtt mindkét irányból egy-egy, illetve a tűzoltószertár irányából egy harmadik lámpa került felszerelésre. A hivatalosan fedezőjelzőnek nevezett lámpák még nem működnek, bekötésük és engedélyezésük folyamatban van.

A lámpák nem saját ötletből valósulnak meg: amikor az új tűzoltószertár megkapta az építési engedélyt, a közútkezelő a biztonsági szempontok miatt kötelezővé tette azok felszerelését. A jelzőrendszer telepítésekor figyelembe vették, hogy ha egy busz épp a megállóban várakozik, a tűzoltóautó akkor is ki tudjon kanyarodni.

Miután üzembe helyezték őket, a lámpák működése automatikus lesz – tudtuk meg Földesi János parancsnoktól. A tűzoltók vonulásakor az épület rendszere bekapcsolja az – amúgy kikapcsolt állapotban lévő – lámpákat, melyek először villogó, majd folyamatos sárga, végül piros jelzéssel figyelmeztetik az autósokat a megállásra. A tűzoltók elhaladása után a lámpák automatikusan kikapcsolnak és engedik a forgalmat.

A jelzőrendszer élesítéséről később beszámolunk.

Fotó: Szima Roland
solymáronline