Egy solymári bábkészítő alkotásai a Helytörténeti Gyűjteményben

1144

Maginé Bérczi Katalin bábkészítő kiállítása március 21-től egy hónapon át megtekinthető lesz a Helytörténeti Gyűjteményben. A kiállítás megnyitója a koronavírus miatt kihirdetett veszélyhelyzetre való tekintettel elmarad.

A kiállításon a félkész báboktól kezdve a sok előadást lejátszott, veterán bábok mellett fotódokumentáció színesíti az összképet, így adva teljes képet a bábkészítői életműről.

A bábok szerepéről így vall alkotójuk:
“Mindnyájunk létének színpadán felbukkannak arcok, karakterek, színek és árnyalatok, jó és rossz megformálói, megannyi álruhás vagy épp mezítelen lélek, olykor attól függ, milyen szemüvegen át tekintjük a díszes kompániát. Sokszor újra és újra nekifutunk létünk ily módon való értelmezésének, hogy kigyógyuljunk a káosz és szeretetlenség fájdalmas mélységeiből.

A jó bábszínház is gyógyít, megérinthet minket, arcait, lényeit megtestesítve-lelkesítve tükrözheti sorsunk mozzanatait, a mi létezésünkben felvonuló figurákkal párhuzamokat vonhatunk, ha figyelmesek vagyunk. Szeretetteljes, botladozó alakjaival azonosulhatunk, ha tisztulni vágyunk, magabiztosan romlásba igyekvő szereplőinek tulajdonságait kerülni próbálhatjuk.”

A kiállítás megtekinthető április 18-ig a múzeum nyitvatartási idejében, illetve az alábbi telefonszámon történő előzetes bejelentkezés alapján: +36 20-945-0347

Cím: 2083 Solymár, Templom tér 2.
Nyitva: kedd, szerda 14–18 óráig, szombat 10–15 óráig

apáczai.com / solymáronline