Hogyan előzhetjük meg a betöréseket?

985

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya által közzétett friss statisztikai adatok szerint a bűncselekmények többségét évek óta a lakóépületek sérelmére követik el. Kifeszített nyílászárók, feltört zárak, hiányzó kisebb-nagyobb értékek: egy-egy bűncselekménnyel jelentős kár – és vele komoly bosszúság is – járhat, miközben a tettesek minimális kockázatot vállalnak.

A statisztika azt is mutatja, hogy a legfertőzöttebb települések ráadásul továbbra is a főváros közvetlen agglomerációjából kerülnek ki. Ennek egyik oka lehet, hogy a napi ingázás miatt sok lakóépület marad üresen hosszabb-rövidebb időre, mely nagy csábítást jelent a bűnelkövetők számára. Bár Solymár jelenleg a rendőrség, a polgárőrség és az önkormányzat együttes munkájának is köszönhetően nem tartozik a kifejezetten fertőzött települések közé, aktív védekezéssel mi magunk is jelentősen csökkenthetjük annak esélyét, hogy a bűnözők célpontjává váljunk.

Érdemes tehát megnehezíteni a rablók és tolvajok dolgát. Amit mindenképp érdemes figyelembe venni, hogy a bűnelkövetők nem szeretik, ha látják és megfigyelik őket.
Ezért ha módunk van rá, figyeljünk a következő szempontokra:

  • A bejárati ajtó legyen látható az utcáról. Meghatározó lehet a nyílászárók minősége (biztonsági besorolása, technikai paramétere) és elhelyezése is.
  • A kert rendezése során törekedjünk arra, hogy a bejáratok és ablakok az utca felől láthatóak legyenek. A növényzetet úgy kell kiválasztani és metszeni, hogy azok ültetése során ne alakuljon ki vakfolt, be nem látható hely.
  • Az élő sövények és a zárt kerítések magassága lehetőleg ne haladja meg a 90 centiméteres magasságot, mert azzal gátoljuk a biztonságot fokozó rálátást.
  • Szereljünk fel kültéri – akár mozgásérzékelő – világítást, ami megfelelően megvilágítja az ingatlan területét.

Ha értékeink megóvására fokozott figyelmet szeretnénk fordítani, telepíthetünk elektronikai riasztóberendezéseket (érdemes távfelügyelettel összekötni), az épületen belül pedig elhelyezhetünk szakszerűen kialakított rejtett széfet. A lakásban használt műszaki eszközöket, háztartási gépeket és arra alkalmas eszközöket gravírozással jelölhetjük meg, értékeinkről pedig érdemes házi leltárt készíteni (típus és gyári szám feltüntetésével, vagy videokamerás rögzítéssel).

Talán mondani sem kell, de a legalapvetőbb védekezési módszer, hogy gondosan zárjuk az épületeket és odafigyelünk közvetlen környezetünkre, szomszédságunkra is. Ha gyanús személyeket lát, a következő közvetlen elérhetőségeken tehet bejelentést:
Solymári közterület-felügyelet: 06 30 871 0543
Polgárőrség: 06 20 445 4663
Rendőrség / solymári körzeti megbízott: 06 70 605 5369

Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává válna, azonnal értesítse a rendőrséget az ingyenesen hívható 107-es, illetve 112-es számon.

solymáronline