“Sokszor a véletlen alakítja a képek születését” – karneváli kiállítás nyílik pénteken

1158

Február 7-én mutatkozik be Solymáron Sámson Sebestyén Anna Ál-Arc című kiállításával. A tárlat megnyitója 19 órakor kezdődik a Kud-ART pincegalériában.

Anna Budapesten született, és itt is nőtt fel testvéreivel együtt, nagycsaládban. Kiskorától atletizált, élsportoló volt, ugyanakkor rajzolni is nagyon szeretett. A sport egész embert kívánt, ezért a rajzzal – az iskolai sikereken túl –, komolyabban nem foglalkozott. A középiskola elvégzése után képezni kezdte magát, a rajz mellett a formatervezés is vonzotta, és úgy döntött, művészeti vonalon tanulna tovább. Néhány kísérlet után azonban felhagyott a próbálkozásokkal. A rajzkörök hangulatát, a feladatok monotonitását nem kedvelte igazán. Azóta művészeti munkája mellett – egy könyvkereskedésben dolgozik – így kikapcsolódásképpen, szabadon alkothat.

Anna alkotásaira az istvántelki VOKE Vasutasok Széchenyi István Művelődési Házában figyelt fel Pálinkás János, a művelődési házban működő Kud-ART Galéria egyik egykori alapítója.

„A képeim spontán alakulnak” – tudjuk meg Annától, akinek kedvenc festői többek között Frida Kahlo és Jackson Pollock. – „Legtöbbször fel sem állok, amíg nem készülök el a képekkel. Persze, ha épp egy időigényesebb kollázson dolgozom, akkor ki kell várni a száradási időt. Szívesen kísérletezem különböző anyagokkal, zúzott üveggel, kaviccsal, szeretem az érdes felületeket, a 3D-hatású képeket.”

A solymári kiállítással szinte egy időben keresztfia óvodájában, egy művészeti projektre is készít gipszmaszkokat, úgyhogy a lakásban már szinte lépni sem lehet a munkáktól. Az alkotások mennyisége, és a megrendelések, a kiállítási felkérések növekvő száma lassan kezd túlmutatni a kikapcsolódásképpen végzett tevékenység szintjén.

„Első ízben szüleim szülőfalujában, Kemencén vettem részt egy csoportos tárlaton, majd Dunakeszin, később Istvántelken már önálló kiállításaim voltak. Az első, karneváli maszkos képeket egy Maszk nevű teázó számára készítettem dekorációként, aztán tovább kísérleteztem a témával. Sokszor a véletlen alakítja a képek születését, mint például egy gipszöntvény leesése, ami olyan szépen törött szét, hogy muszáj volt felhasználni” – meséli a sokszor rögös alkotási folyamatról.

A solymári pinceklubban a karneváli mellett Sámson Sebestyén Anna más témájú, más technikájú képeivel is megismerkedhetünk. Az Ál-Arc című kiállítás február 28-ig, a klub nyitvatartási idejében díjmentesen látogatható.

apaczai.com / solymáronline