Megjósolták a tél végét a Budakeszi Vadaspark medvéi

1447
Fotó: Surányi Linda / Budakeszi Vadaspark

A néphagyomány szerint a medve Gyertyaszentelő Boldogasszony napján, vagyis február 2-án kibújik a barlangjából, és viselkedéséből következtethetünk a még előttünk álló tél hosszára. Ha meglátja az árnyékát, akkor megijed és visszabújik aludni a barlangjába, vagyis még kemény, hosszú télre számíthatunk. Ha ellenben felhős az idő, és a medve nem látja az árnyékát, kint marad – ezzel jelezve a tavasz közeledtét.

A Budakeszi Vadasparkban évről évre megleshetjük az itt lakó medvéket ezen a napon. Most vasárnap is sokan voltak kíváncsiak Romulus és Tibor, a két mackó időjós képességeire (pontosabban a vasárnapi időjárásra). Ahogy a Budakeszi Vadaspark facebook-oldalán közzétett fotókon is látszik, a közeli tavaszban reménykedőknek csalódniuk kellett: a kivételesen szép napsütésben mindkét medve árnyéka jól látszott – bár tegyük hozzá, a barlangjukba azért nem bújtak vissza azonnal…

Ha a népi meteorológiából indulunk ki, akkor ezek szerint még néhány hétnyi hideg, kemény tél áll előttünk. Aki vágyik még némi szánkózásra, hógolyózásra, az bizonyára örül ennek a hírnek – a többiek pedig abban reménykedhetnek, hogy hátha idén tévedésben vannak a macik.

Fotók: Surányi Linda / Budakeszi Vadaspark
PA – solymáronline