Újra akcióban az “unokázós” csalók – bontsa a vonalat!

806

Amennyiben hozzátartozóval, unokával kapcsolatban keresik, azonnal bontsa a vonalat, és ellenőrizze a hívás valóságtartalmát!

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya felhívja a lakosság figyelmét, hogy az “unokázós” csalók kapcsán tájékoztassuk idős rokonainkat, ismerőseinket, és előzzük meg a bűneseteket.

A csalók minden esetben az idős emberek pénzét, értékeit igyekeznek megszerezni. Telefonon (általában vezetékes vonalon) felhívják őket és elmondják, hogy egy közeli családtagot krízishelyzet vagy baleset ért, ami miatt azonnal pénzre vagy pénzzé tehető értékre van szükségük. Jellemző, hogy lelki nyomást gyakorolnak, kihasználják az idős emberek hiszékenységét, jóindulatát, sürgetik őket, hogy a hívást vonalban tartva minél hamarabb egy számukra ismeretlen személynek átadják értékeiket.

A csalások megelőzése érdekében fontos elmondanunk minden idősebb rokonnak és ismerősnek, hogy amennyiben hozzátartozóval, unokával kapcsolatban keresik, szakítsa meg a telefonhívást, és haladéktalanul vegye fel a kapcsolatot a megnevezett családtaggal. Ellenőrizze a hívás valódiságát közvetlenül a nevezett személlyel, e nélkül ne adjon át pénzt, értéktárgyat senkinek.

Amennyiben hasonló eset történik Önnel vagy ismerősével, bűncselekmény gyanúja miatt azonnal értesítse a rendőrséget a 107-es vagy 112-es segélyhívószámon.

solymáronline