Ki viseli gondját az utcanévtábláinknak?

1915

Solymár az egyik leggazdagabban kitáblázott település hazánkban. Néhány évvel ezelőtt egységes stílusú utcanévtáblák készültek a településre, ezeknek azóta is Lőrincz Péter formatervező iparművész, dizájner viseli gondját.

Házszámoktól házszámokig felmérték az utcákat a 2014-ben indult utcanévtábla-projekt keretében, melynek a menedzsere Lőrincz Péter: ő a tervezője és a kivitelezője a helyi utcatábláknak, ahogyan a karbantartásukat is ő végzi. Eddig saját költségén önszorgalomból, patriotizmusból cserélte, pótolta azokat; most van folyamatban kiadásainak az önkormányzat általi megtérítése.

A cserére egyrészt a természetes elhasználódás miatt van szükség, másrészt a rongálás, firkálás miatt. Lőrincz Péter kérdésünkre elmondta, hogy már a táblák 2014-ben történt kihelyezésének első hónapjától megfigyelhető, hogy egyesek előszeretettel használják rajztáblának az utcanévtáblákat. Néhányról le tudja szedni a firkákat egy bevonat, az úgynevezett antigraffiti-védelem miatt, manapság azonban már olyan tollakat és festéket használnak a vandálok, melyek belemaródnak a műanyagba, így a csere elkerülhetetlen. Eddig 60-70 táblát kellett kicserélni, de folyamatosan látni újabb összefirkált darabokat – általában ugyanazokon a helyeken.

A graffitik mellett a lopás is problémát jelent. A fémgyűjtők célpontként tekintenek az utcanévtáblákra, azt gondolván, értékes fémből készülnek az utca díszei. Holott műanyagtáblákról van szó, pár milliméteres alumíniumbevonattal. A Vasút utca táblát például már röviddel az idén őszi kihelyezés után megpróbálták lefeszíteni.

Az utcanévtáblák sorsát szívén viselő dizájner szerint a térfigyelő kamerák számának növelése segíthet a vandálok tevékenységének visszaszorításában. Az elsődleges megoldás azonban a szemléletváltás lenne: becsüljük meg egymás munkáját.

SZE – solymáronline