Karácsonyi és év végi közlekedési rend a vasútnál

899
mavcsoport.hu

Karácsonykor és év végén változik a vonatok közlekedési rendje. 2019. december 23-án a pénteki, 24-én a szombati, 25-től 28-ig az ünnepnapi, 29-én a vasárnapi közlekedési rend szerint közlekednek a vonatok. A jövő év elején is lesznek változások: január 1-jén az ünnepnapi menetrend érvényes, 2-án, csütörtökön már a munkanapokon megszokott időpontokban indulnak a járatok.

A MÁV-START azt javasolja az utasoknak, hogy amennyiben tehetik, a januári bérletek megvásárlását ne halasszák a január 5. utáni időszakra. Ugyanakkor a decemberre szóló dolgozó- és tanuló bérletekkel kivételesen 2020. január 7-éig lehet utazni, hogy csökkentsék a január eleji pénztári várakozási időket. Aki nem szeretne sorban állni, egy újabb fejlesztésének köszönhetően már a bérletét is megválthatja a MÁV applikáción keresztül az Android operációs rendszert futtató okoseszközökön (iOS-en ez a funkció várhatóan február 15-től lesz elérhető).

A MÁV-START az ünnepi időszakra a megnövekedett utasforgalomra való tekintettel kibővített kapacitással készül. A felkészülés ellenére – főleg a népszerűbb utazási időpontokban – gyorsan megtelhetnek a férőhelyek, ezért az InterCity-járatokra is érdemes elővételben, utazás előtt több nappal megvenni a menet- és helyjegyeket.

Az ünnepi időszakban is érvényesek az önkiszolgáló csatornák igénybevétele esetén nyújtott kedvezmények: automatából megvett vagy online vásárolt, de automatából kinyomtatott jegyekre 5, e-vonatjegyekre 10, míg egyes, csúcsidőn kívül közlekedő vonatokra szóló e-vonatjegy esetén 20 százalékos kedvezményt nyújt a MÁV-START.

A 26 éven aluli – diákigazolvánnyal nem rendelkező – fiatalok egészen a december 20-án 10 órától 2020. január 1-jén éjfélig tartó időszakban igénybe vehetik a hétvégi, 33 százalékos kedvezményű menetjegyet. A gyermekek, családosok, tanulók, diák- és felnőtt csoportok, nyugdíjasok stb. is élhetnek a szokásos kedvezményekkel.

solymáronline