Élő állatokkal és különleges szobrokkal idén is vár a solymári betlehem

2613

Advent első vasárnapján, december 1-jén került ki Solymár egyedi betleheme a Templom téren a sekrestyés ház udvarára. A szent éjszaka alakjai advent során fokozatosan jelennek meg a jászol körül, utoljára a Kisjézust állítják ki születésekor, 24-én.

A különleges betlehemről a Solymáriak Baráti Körét kérdeztük, és megtudtuk, hogy a betlehemi szobrok teste egy különleges zártszelvényből áll. Az emberalakok könyöke, csuklója, bokája, térde és nyaka is mozgatható, így tetszőlegesen beállíthatóak. A ruhából kilátszó fej, kéz és láb minden szobron tömör fából készült, ezeket Pál József és Szabó István faragta.

A baráti kör is kivette a részét a munkálatokból, ahogyan ők szervezik az adventi koncert utáni vendéglátást is, melynek bevételeit jótékony célra fordítják. A bevétel egy részéből készülhettek új alakok az évek során, hogy mára egész szoborcsoporttal büszkélkedhessen Solymár. Először József és Mária készült el, majd a Kisjézus, a következő években a három királyok és a pásztorfiú. Idén egy új taggal, az arkangyallal bővült a betlehemi jelenet, melyet megcsodálhatunk a sekrestyés ház udvarán. Az istállóról és az alakokról további kulisszatitkokat korábbi cikkünkben találnak.

Az élő állatok idén sem hiányozhatnak az összképből, ezúttal két növendék bárány és két juh költözött a szent családdal és a három királyokkal együtt az istállóba. Az állatokat – akárcsak tavaly – idén is Babicsek József adta, ellátásukról az Iparos Egylet gondoskodik.

Fotó: Hajba András
SZE – solymáronline