Égi hang: Lovász Irén estje a Kultúrkúriában

1153

Talán tudták, talán nem: Lovász Irén népdalénekes, előadóművész egy ideje már Solymár lakója. Karácsony előtt a közelben hallhatjuk énekelni: a hidegkúti Klebelsberg Kultúrkúriában ad adventi koncertet december 18-án, szerdán 19 órakor.

A műsor a művésznő Égi hang című aranylemezére épül, mely a Gyógyító hangok elnevezésű lemezsorozatának első darabja. A nagy sikerű lemezt bemutató korábbi koncertek új hangszerelésű, elsősorban adventi és karácsonyi dalokkal kiegészülő változata lesz ez a hangverseny. Hallhatjuk majd a szakrális magyar népköltészet darabjait éppúgy, mint Mária-himnuszokat, népénekeket, zsoltárokat, középkori, latin nyelvű gregorián és többszólamú énekeket.

A Kultúrkúria ajánlójából kiderül, hogy a karácsony közeledtén túl is van aktualitása az estnek: idén ünnepeljük a 30. évfordulóját a Solymáron és Pesthidegkúton indult hazai Waldorf-pedagógiának. Lovász Irén oktatóként a kezdetektől részt vett a hazai Waldorf-pedagógusok képzésében. A Waldorf-óvónőket ő tanította a magyar énekes népszokásokra, és ő állította össze az óvónőképzés énekes tananyagát az év ünnepeinek rendjében. A hangversenyen a solymári művésznő Waldorf-klasszikusai is elhangzanak majd, azok az adventi és karácsonyi dalok, melyeket minden Waldorf-család ismer.

Az esten közreműködik Mizsei Zoltán (ének, udu, pszaltérium, középkori hárfa, orgona, harmónium) és Ágoston Béla (ének, duda, furulya, fujara, szaxofon). Jegyek 1500 forintos áron válthatók a Kultúrkúria (1028 Budapest, Templom u. 2–10.) információs pultjánál hétköznap 7.00–19.30, hétvégén pedig 10–18 óra között. A belépők elővételben is megvásárolhatók, érdeklődni a következő telefonszámokon lehet: +36 1 392-0860, +36 20/322-7171.

solymáronline