2020-ban elindul az ivóvízvezetékek rekonstrukciója

1674

A lakossági panaszok és a folyamatos útfelbontások nagy száma egyre sürgetőbben jelzi, amit eddig is tudtak a szakemberek: hogy a mintegy ötven éve kiépített ivóvízvezeték élettartama lejárt. A DMRV azt nyilatkozta, hogy 2020-ban megkezdik a rekonstrukciót Solymáron.

2019. november 7-én vezetői szinten egyeztetett a DMRV és Solymár a települési ivóvízszolgáltatás helyzetéről. Az mindkét fél számára világos volt eddig is, hogy az útburkolat alatt számos helyen azbesztcement, eternit csövek vannak kiépítve, amelyek sok helyen több mint 50 évesek, így igen sérülékenyek.

Az önkormányzat képviselői külön kiemelték a Templom tér, Bajcsy-Zsilinszky utca, Mátyás király utca és Györgyhegy utca elavult vezetékeinek folyamatos problémáit. Az egymáshoz közel eső útfelbontások ugyanannak a vezetéknek a töréséből keletkeznek. A DMRV jelezte, hogy 2020-ban megkezdik az érintett utcákban a vezetékek rekonstrukcióját, erre a gördülő fejlesztési terv szerint van pénz a költségvetésükben.

A DMRV a csőtörések helyreállítását külső vállalkozó bevonásával végezteti el, az útburkolat helyreállítása láthatóan több helyen problémás, vannak felbontások, amelyek hetek, hónapok óta nem lettek helyreállítva az önkormányzat többszöri sürgetése ellenére. Az önkormányzat képviselői a helyreállítás gyorsításai érdekében javasolták, hogy az önkormányzat 100%-os tulajdonában álló Solymári Településüzemeltetési Kft-t vonják be a (kisebb) helyreállítási munkák elvégzésébe, ezzel gyorsítandó a helyreállítást.

A meghibásodásokat ugyanakkor nemcsak ez okozza – hívta fel a figyelmet a szolgáltató. A probléma regionális, ugyanis a DMRV Jobbparti Igazgatósága által ellátott Pilisi-medence lakosságszáma az elmúlt évtizedben ugrásszerűen, mintegy százezer fővel megnőtt. A Pilisi-medence műszakilag egy ellátási területnek minősül, a regionális vezetékek az egész Pilisi-medencét ellátják. Így egy-egy meghibásodás vagy időszakosan fellépő kapacitáshiány az egész Pilisi-medence ivóvíz-ellátását befolyásolhatja.

A DMRV a lakosságnövekedés miatt egy, a teljes Jobbparti Üzemigazgatóságra kiterjedő tanulmánytervet készíttet, amelyben fel kívánják tárni azokat a szűk keresztmetszeteket (vízkinyerőhely, regionális vezeték kapacitása, tárolókapacitás hiánya stb.), amelyek bővítésével, áttervezésével, átépítésével az ellátási területen az ellátás minősége javítható, és amelyek hosszútávú megoldást nyújtanak az itt élő lakosság részére. A tanulmánytervben az elöregedett hálózati elemek cseréjére is fontos hangsúlyt helyeznek.

solymáronline