MOME-s diákok terveztek új arculatot a solymári református templomnak

1643

MOME-s diákok terveztek új arculatot a solymári református templomnak

A solymári református templom grafikai arculata annak az egyetemi kurzusnak a keretében újult meg, amelynek során a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem különböző szakokon és évfolyamokon tanuló diákjai a templom komplex dizájnjának az újragondolására vállalkoztak.

Az egyetem építészeti karának kortárs szakrális építészet kurzusán került a tanulók elé a feladat, hogy képzeljék újra a templomot – annak belső és külső megjelenésével, működésével, kommunikációjával együtt – koncepcionális szinten.

A tervezési feladat nem a gyülekezet megrendelésére, ám annak aktív közreműködésével készült el, eredményei pedig nem csupán a diákok jegyszerzésére szolgáltak, hanem arra is, hogy a közösség és annak tagjai is újragondolhassák működésüket, szerepüket.

A tervek elkészültét kérdőívek segítették, amit a közösség tagjai töltöttek ki. Ebben merült fel többek között egy baba-mama szobára az igény. Ez a helyiség lehetővé teszi, hogy egy hangszigetelt üvegfal mögül hallgathassák az istentiszteletet a kisgyermekesek. Így nem zavarják a szertartást a gyermekek, viszont a szülők láthatják, és egy hangszórón át hallhatják is az istentiszteletet.

Ezenkívül a lebontott harangláb helyett a József Attila utca felől harangjátékot terveztek a diákok, melynek érdekessége, hogy egyúttal kerti bútorként is használható.

Az új arculatra vonatkozó javaslatok megvalósítása részben már látható – például a gyülekezet oldalán a közösségi médiában –, egy része folyamatban van, beleértve a website megújulását is, más részük még további megfontolást igényel.
A projektben részt vevő diákok: Bessenyey Bertalan, Dózsa Bercel, Gulyás Janka, Kardos Orsolya, Kéry Dorottya, Lovászné Lengyel Anna, Németh Krisztina, Pomázi Renáta, Pongrácz Anna, Sebestyén Noémi, Szabó Áron, Szabó Rákhel, Szücs Julianna, Tóth Zsombor. A kurzust Péteri Zsolt építész és Körösvölgyi Zoltán művészettörténész vezette.

solymáronline