Kassa-vidéken járt az Asszonykórus

886

A Szlovákiában élő német nemzetiség meghívásának eleget téve járta be Kassát és környékét a Hagyományőrző Asszonykórus a november 24-i hétvégén. Jeney Erzsébet karnagy, a kórus vezetője számolt be tartalmas útjukról.

Kassán vasárnap Balassa Zoltán helytörténész vezette körbe a csapatot, majd a Szent Erzsébet dómban szolgálhattak a kórustagok a Pásztor Zoltán atya által celebrált misén.

Ez a nap Kassa életében is különleges volt, ugyanis a kórus látogatásával egy időben tartotta a budapesti Nemzeti Színház Vidnyánszky Attila vezetésével a kassai Állami Színházban Tamási Áron Vitéz lélek című darabjának bemutatóját. Ez azért volt történelmi jelentőségű, mert a II. világháború óta magyarul nem lehetett játszani a dóm mögött található egykori Magyar Nemzeti Színházban.

A Hagyományőrző Asszonykórus látogatásának fő célja azonban nem a darab, hanem a helyi német nemzetiségi gálaesten való részvétel volt a kassai Kultúrpalotában. A szlovákiai német nemzetiségi vezetők ünnepélyes köszöntői nyitották a rendezvényt, majd színes műsor következett, mely során a Bódva völgyében elhelyezkedő Metzenseifen kórusai mellett egy különleges „Karpatdeutschen” viseletben színpadra lépő tánccsoport is fellépett. A gálaest záróakkordjait az Asszonykórus szólaltatta meg, melyet a közönség percekig tartó „Zugabe” kiáltással és tapssal jutalmazott. Végül meglepetésként három kórustag citerán előadta a Stille Nacht című karácsonyi dalt, melyet előbb halk zümmögéssel, majd énekszóval is kísértek a többiek. Az O Heere Nacht című másik ismert karácsonyi dal solymári verzióját pedig acapella mutatták be az egybegyűlteknek, melyet szintén lelkesen fogadott a közönség.

A kirándulók a hétvége minden további percét is kihasználták, és bejárták a környéket. Szombaton Felvidék egyik gyöngyszeméhez, a betléri Andrássy kastélyhoz látogattak el. „Gömör vármegye leglátogatottabb műemléke az Andrássyak kitűnő történelmének őrzi megannyi pazar emlékét. A nemes hölgyek és urak a történelem viharai közepette is csodás életet éltek. Bejárták a világot, mesés keleti textíliák, állattrófeák, egyiptomi múmiák, szépséges használati tárgyak őrzik egy nem csak rangjában, de lelkében és tetteiben is nemes család életének emlékét. Feltöltekezve a történelmi magyarság legnagyobbjainak kifinomult ízléséről tanúskodó látvánnyal indultunk tovább Kassára, ahol Angelina Dubikova várt ránk, hogy Metzenseifenbe vezethessen bennünket.” – meséli Erzsébet.
A Betléri kastélyból tehát a vendéglátók falujába, Metzenseifenbe vezetett a kórus útja. A kórusvezetőtől erről a településről is megtudhatunk érdekességeket. Itt van például az a világon egyedülálló film- és fényképezéstörténeti gyűjtemény, melynek Szlovákia második elnöke, a kárpátnémet és magyar felmenőkkel is rendelkező Rudolf Schuster ház ad otthont. Az egykori Alsó-Metzenseifen település központjában lévő templomtértől szép rendben sorakoznak az egykori szabad bányaváros német, magyar és szlovák polgárainak utcafronton álló, földszintes, nyeregtetős, nagy kapus, többnyire a 19. században, vagy a 20. század elején felépült házai. E háztípus jellegzetes darabja a 16. házszámot viselő, zsindelytetős, deszkaoromzatos, régi kőépület, melyben található a Schuster család kinematográfiai, azaz film- és fényképezéstörténeti múzeuma. Rudolf Schuster – családi indíttatásból is eredő – személyes hobbija a filmezés, fényképezés. Az évtizedek alatt jelentőssé növekedett magángyűjteményét elnöksége idején államfő kollégái adományai is gyarapították. Végül a múzeum által tudományosan feldolgozott, 19-20. századi darabokból álló kollekciót 2007-ben állították ki az e célra rendbehozott, metzenseifeni múzeumépület szép, gerendamennyezetes szobáiban.

Az Asszonykórus a múzeum megcsodálása után a helyi német nemzetiségi közösségházban élvezhette a mantyákok vendégszeretetét, majd a szombat esti misén énekelhettek, melyet a kedvükért magyarul celebrált a helyi plébános.

Programjaikon felvidéki televíziósok is kísérték őket, a látogatásukról készült összeállítást az Unser Bildschirm német nyelvű nemzetiségi magazinműsorban tekinthetjük majd meg.

SZE – solymáronline