Mezítláb jobban érzem a pedált – Az XLF a rockklubban

2078
Az XLF együttes 2019-ben

November 15-én debütál Solymáron az XLF, alias Ex Lustige Freunde zenekar, a KUD-A.R.C. Közhasznú Ifjúsági egyesület 29. születésnapi buliján.

Ebben a formációban még nem lépett fel az együttes a rockklubban, azaz ebben a formációban igen, de nem ezen a néven.

’96-ban alakult meg a Lustige Freunde zenekar, 16 évesek voltunk. Tulajdonképpen Babicsek Bernát ötlete volt, együtt zenéltünk a Schaumarer Musikantenben – meséli Valovics Attila, az együttes dobosa. – Igazi jó mulatós zenét játszottunk hatan, solymári iskolások, főleg húros és billentyűs hangszereken. 7-8 évet nyomtunk le így, aztán – többek között azért, mert hiányzott a rézfúvós hangzás – úgy gondoltuk, stílust váltunk. A nevünket lecseréltük LF-re (az eddigi kezdőbetűire), repertoárunkat pedig a ’60-as évektől napjainkig népszerű tánczenére.
Ketten aztán az idők folyamán kiléptek a zenekarból. Érdekes módon mindketten ír zenét játszó együttesekben – Babicsek Bernát a Paddy and the Ratsben, Szuna Péter a Firkinben – folytatták pályafutásukat.
Attilának már ’96 előtt is volt metálos múltja, amit a mai napig nem adott fel, ahogy kitartott a Schaumarer Musikanten mellett is.
Másik zenekarom, a Damage INC tulajdonképpen egy Metallica-tribute zenekar – folytatja Attila – A rockklubban többször is felléptünk, pár éve pedig a Solymári Búcsún találkozhatott velünk a közönség. Ez számunkra igazi örömzene, kb. 3 évente összeállunk és csinálunk egy örömkoncertet.

Az XLF együttes 2006-ban

És hogy mi lett az LF-fel? Négy tag, a „kemény mag” megmaradt. Miután Bernáték kiléptek, XLF-re változtatták a nevüket, és bár mindenkinek van civil foglalkozása, napjainkban is folyamatosan szórakoztatják a bálok, esküvők közönségét. Az együttes jelenlegi tagjai: Valovics Attila, Hubacsek Márton, Pető Balázs, Pálinkás Ferenc, Sarbó Gergely és Todorov Dominik.
Az XLF még nem szerepelt a rockklubban. Erre az ünnepi alkalomra önálló műsorral, retro rocknótákkal, feldolgozásokkal készülünk. És pár szám erejéig a régi tagok – Bernát és Süti – is csatlakoznak a bulihoz – tudtuk meg Attilától. Arra a kérdésre, vajon miért dobol mindig mezítláb, nevetve válaszol: Azt szoktam mondani, hogy ez olyan csajozós dolog. Persze ennél sokkal prózaibb oka van: egyszerűen így szoktam meg, mezítláb jobban érzem a pedált.

ZulimA