Múzeumpedagógiai foglalkozások a helytörténeti gyűjteményben

1071

Új múzeumpedagógiai foglalkozások kezdődtek októbertől a solymári helytörténeti gyűjteményben, melyeken a gyerekek aktívan, alkotó partnerként aktívan vehetnek részt, így ismerve meg Solymár színes történelmét és a múzeum világát.

Négyféle foglalkozásal készülnek a szervezők, mind a négy külön témát ölel fel: a falusi mindennapokat, azon belül is a szatócsboltot, a „boszorkánykonyhát” a szecessziós patikában, a történelmi Solymárt és a múzeumot mint intézményt.

A Helytörténeti Gyűjtemény ajánlója a foglalkozásokhoz:

I. Falusi mindennapok – a szatócsbolt

A Vermes Lőrinc-féle szatócsboltban ismerkedünk meg a XX. század eleji falusi mindennapokkal, vásárlási szokásokkal és a reklámok korabeli változataival. A program során magunk is vásárlókká és eladókká válunk, pengővel fizetünk, számolócédulán számolunk, súlyokat és hosszokat tippelünk és mérünk meg. A foglalkozás végén retró édességet kóstolunk.

II. Mesterségem címere: patikus. “Boszorkánykonyha” a szecessziós patikában.

A Solymári szecessziós patika titkos zugainak felfedezése közben a gyógyítás történetéről, a patikusok feladatairól, gyógynövényekről és azok hatásairól, az egészséges életmód, az egészségmegőrzés fontosságáról beszélgetünk. Mennyire árulkodó egy növény illata? Hogyan készíthetünk gyógynövények segítségével különféle gyógyhatású krémeket? Hogyan keverhetünk ki gyógyteákat az orvos által felírt recept alapján? A gyermekek a patikus szerepében próbálhatják ki magukat.

III. Hol élünk? Otthonunk, Solymár

A múzeumban kiállított tárgyak között megkeressük a gyermekekkel azokat, amelyek különféle solymári helyszínekről, az azokban bekövetkezett változásairól árulkodnak. Vajon hogyan közlekedtek régen? Mekkora területet ismertek a faluból? És mi hogy vagyunk ezzel? A gyermekekkel saját Solymár-térképüket megalkotva keressük a válaszokat.

IV. Mi is az a múzeum? Mindennapi és különleges tárgyaink

Tulajdonképpen mit is csinálnak egy múzeumban? Egyáltalán, miért van rá szükség? És mi mindent árulhat el az a rengeteg tárgy, amit a múzeumokban összegyűjtöttek? A gyermekekkel kakukktojás játékot játszunk, tárgyakon keresztül igyekszünk egymásnak bemutatni a mindennapjainkat, illetve kedvenc tárgyainkat „helyezzük el” képzeletben a múzeumban, leírókartonok segítségével.

Az első alkalomra 5-12 éves, a másodikra 5-14 éves, a harmadikra 6-12 éves, a negyedikre pedig 6-14 éves gyerekeket várnak. A 40-60 perces foglalkozásokat akkor tartják meg, ha legalább 10 fő jelentkezik rájuk. Ezt előzetesen Tóth Piroskánál lehet megtenni a +3620-945-0347-es telefonszámon.
Az összejövetelek díja 300 forint/fő, kivétel ez alól a patikás program, ahol 500 forint a belépő. A solymári iskolák és óvodák számára a múzeumpedagógiai foglalkozások ingyenesek!

SZE – solymáronline