Első normális koncertünk, gyertek! – Big Green Bag és Starfucks a pinceklubban

1591

2019. október 25-én pénteken, 21.00 órai kezdettel az Összehangoló programsorozat keretén belül  két fiatal solymári zenekar, a Big Green Bag és a Starfucks mutatkozik be a Kud-Arc pinceklub színpadán és a Rádió Solymár hullámhosszán.

Kapunyitás 20.00 órakor

A klub beharangozója:

„Első normális koncertünk, gyertek!”
Így invitálja barátait a facebookon a Rock-klub október 25-i Összehangoló elnevezésű kettős koncertjére az egyik fellépő. A Kud-A.R.C. Közhasznú Ifjúsági Egyesület megalakulása óta missziójának tekinti a fiatal tehetségek felkarolását, koncerteket, kiállításokat rendezve, bemutatkozási lehetőséget biztosítva nekik. Sokan kezdték zenei vagy képzőművész pályafutásukat a művelődési házban működő pinceklubban. Az október végi rendezvényen is folytatódik a hagyomány.

„Bár már közel egy éve zenélünk együtt – a solymári Fészek Waldorf Iskola 9-es osztálykirándulásán álltunk össze ebben a formában – inkább hobbi szinten találkozgattunk egészen idén júniusig.” – meséli Jávor Andris, a Big Green Bag basszusgitárosa. – „Ekkor kaptuk a felkérést Lassiri Ádámmal – ő a gitárosunk –, hogy legyünk tagjai az első solymári zenei tehetségkutató, a Mustra diákzsűrijének. Bames (Straub István, a Mustra főszervezője) a rendezvény után koncertlehetőséget ajánlott nekünk, és tulajdonképpen azóta, az ajánlaton fellelkesedve működünk igazán zenekarként.”

„A Mustra egyébként minden várakozásunkat felülmúlta, hiszen kezdő együttesek helyett profik versenyeztek.”– folytatja Andris – „Mi már azért sem indultunk, mert nem tudtuk volna felhasználni az 1000 km-es ingyenes turnébusz-utalványt, ami az egyik nyeremény volt. De legközelebb talán már igen!”

Andristól megtudtuk azt is, hogy névválasztásukat egy „Little green bag” című retro szám, illetve az ikeás nagy kék és sárga táskák inspirálták, hogy stílusuk nem tudatosan alternatív rock, hogy a régi szerzeményeik mellett sok újat is játszanak majd a koncerten, és hogy összes szövegük tudatosan magyar nyelvű. „Úgy gondoljuk alternatív zenekarként nem jól hangzó angol számokat akarunk írni, hanem a tartalomra helyezzük a súlyt, az anyanyelvünkön megszólaltatva.”

A másik fellépő zenekar, a Starfucks, a maga kétéves fennállásával már nagyobb rutinnal rendelkezik. Nyáron ugyan kis szünetet tartottak, mivel kilépett a ritmusgitárosuk, de aztán újra hangszerelték dalaikat, és most – ahogy mondják – főnixmadárként támadnak fel ismét!
„A mostani lesz az első koncertünk ebben a felállásban.”– meséli Farkas Bálint, basszeros és Kálmánchelyi Levente gitáros – „Tavaly debütáltunk itt, a Rock-klub 28 éves születésnapi buliján. A Dereng előtt léptünk fel, és nyilván a hazai pályának köszönhetően a barátaink, régi waldorfos iskolatársaink főleg ránk voltak kíváncsiak. A Dereng tagjai és Siklósi Örs egyébként nagyon jófejek és közvetlenek voltak!”

A csapat több ismert, fővárosi szórakozóhelyen is koncertezett már, például az Óbudai „Kultban”, vagy a Dürer Kertben, de játszottak Dunaújvárosban is. Sőt, egy rockzenei tehetségkutatón tavaly 3. helyezést értek el!
„Úgy hirdették meg a versenyt, hogy a Dinamit keres előzenekart.” – tudjuk meg a fiúktól – „Az együttes egyik tagja is benne volt a zsűriben, így azt gondoljuk, nem szavazott volna ránk, ha nem tetszik neki a produkciónk. Ez az eredmény is azt igazolta számunkra, hogy van jövőnk ezen a területen. A minél több tehetségkutató szervezését, így a Mustrát is, nagyon jó kezdeményezésnek tartjuk, hiszen ezek a rendezvények ma az ismertség és kapcsolatok szerzésének talán legfontosabb színterei.”

Az együttes nevére egy szavakkal való játék során akadtak rá. Saját, nagyon ütős logójukat dobosuk, Attila rakta össze. „A Starbucks logóra hajaz, de csak annyira, mint a két szó hangzása – nevetnek – az ottani lányalakot mi lecseréltük egy beintő csontvázra.”

A zenekar nem kötelezte el magát egy stílus mellett. Rock-punk-metál zenét játszanak, minden szám más. Nyitottak minden műfajra, miért is állítanának maguknak korlátokat? Mostani koncertjükre új számokkal is készülnek – mondják. Kíváncsian várjuk őket!

ZulimA