Solymári sertéstartók figyelem: be kell jelenteni minden házi sertést!

899

A Pilisi Parkerdő Zrt. Budakeszi Erdészetében több vaddisznó tetemben afrikai sertéspestist, azaz ASP-t igazoltak, ahogy arról pár napja mi is beszámoltunk. Az Országos Főállatorvos ezért elrendelte Pest megyében a Helyi Járványvédelmi Központ felállítását, és a járvány terjedésének megakadályozásáért előírta a szükséges óvintézkedéseket.

A mellékelt térképen lilával jelölt terület települései, köztük Solymár is, korlátozás alatt állnak, és az október 2-a utáni 60 napon belül az ott élő sertéstartókat állatorvosnak kell felkeresnie, hogy a sertésállományokat korcsoportonként összeírja, felülvizsgálja és járványügyi tájékoztatást adjon az állattartóknak. Erre azért van szükség, mert, bár Magyarországon még csak megbetegedett vaddisznókat találtak, a kór a házi sertés-állományt is veszélyezteti – derül ki a Pest Megyei Kormányhivatal jegyzőknek címzett tájékoztató leveléből.

A járványmegelőzés első lépése, hogy az érintett településeken a helyi önkormányzat összeírja a házi sertésállományokat. Ezért kérjük, hogy a solymári sertéstartók jelentkezzenek a sertéstartás helyével és az egyedszám megadásával a polgármesteri hivatalban! Itt a kérdőív kitöltése mellett a jó sertéstartási gyakorlatról is fognak kapni egy tájékoztatót.

Majd az előszűrést követően a lista alapján állatorvosok fogják a sertések konkrét járványügyi információinak begyűjtését, összeírását, rögzítését (darabszám, korcsoport, felhasználás, tenyészet adatok, mintavétel) elvégezni.

Az afrikai sertéspestis leküzdésével kapcsolatosan állami kártalanítás csak annak járhat, aki eleget tesz az állománya nyilvántartásával, a járványmegelőzéssel és a betegség felszámolásával kapcsolatos előírásoknak és elvárásoknak, ezért is nagyon fontos, hogy időben fel tudják keresni az állatorvosok a sertéstartókat.

Az ASP továbbterjedésének megakadályozása közös érdekünk, hiszen a járványhelyzet kedvezőtlen alakulása a sertéstartás, a házi disznóvágások és a kistermelői élelmiszerelőállítás megszűnéséhez is vezethet. Ez pedig csak a sertéstartók együttműködése és a betegségre fogékony állatok szoros felügyelete mellett lehet eredményes.
További részletek innen letölthetőek.

solymáronline