A solymári sertéstartók figyelmébe!

903

A Budakeszi Erdészet elkerített vadászterületén talált elhullott vaddisznókból az afrikai sertéspestis vírusát mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. A vírus emberre nem veszélyes, de a háztáji sertésekre is átterjedhet, ezért különösen figyeljünk oda állatainkra. Az alábbiakban olvashatják a Solymári Polgármesteri Hivatal tájékozatását:

A Pest Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági, Földhivatali, Növény- és Talajvédelmi, Erdészeti Főosztályának a sertéspestissel (a továbbiakban „ASP”) fertőzött terület kijelölésével összefüggő PE/EA/1389-6/2019. határozatáról az alábbi tájékoztatást nyújtom.

  1. Valamennyi sertéstartó telepet hatósági megfigyelés alá helyeznek.
  2. A gazdaságban lévő összes sertést, valamint a takarmányt, alomanyagot olyan helyen kell tartani és úgy kell elhelyezni, hogy a vaddisznók ne férhessenek hozzá.
  3. Megfelelő kéz- és lábfertőtlenítő eszközt kell elhelyezni a telepek bejáratánál, ezeket folyamatosan működtetni kell.
  4. Vaddisznóval érintkezett személyek csak átöltözés és fertőtlenítés utána mehetnek sertéstartó gazdaságba.
  5. Tilos sertéstartó telepre bevinni kilőtt, vagy elhullva talált vaddisznó bármely részét, illetve olyan anyagot, felszerelést, amely fertőződhetett az ASP vírusával.
  6. Az állatlétszám változást a sertéstartónak naprakészen kell vezetnie.
  7. Az állatok megbetegedéséről, elhullásáról a szolgáltató állatorvost azonnal értesíteni kell, ASP gyanúja esetén haladéktalanul értesíteni kell a Helyi Járványvédelmi Központot.

A Szigorúan Korlátozott Területen (a továbbiakban „SZKT”), amelybe Solymár is beletartozik:

  1. Minden 8 hét feletti sertést egyedileg tartósan meg kell jelölni.
  2. Kültéri sertéstartás helyét kettős kerítéssel körülvéve, a házi sertések és vaddisznók érintkezését meg kell akadályozni.
  3. Valamennyi elhullott sertésből mintát kell venni.
  4. A sertéstartó gazdaságba nem vihető be, vagy azt nem hagyhatja el sertés. Vágóhídra kizárólag a hatósági állatorvos engedélyével a Pest Megyei Kormányhivatal PE/EA/1389-6/2019. sz. határozatában foglaltak szerint van lehetőség.
  5. A területen kilőtt, elhullott összes vaddisznót a járási hivatalnak be kell jelenteni, a vadászatra jogosultnak aktívan kell keresniük az elhullott vaddisznókat.
  6. Valamennyi vaddisznó tetemet ártalmatlanítani kell.
  7. A vaddisznó állományfenntartás céljából történő takarmányozása tilos.
  8. A fertőzött területről élő vaddisznó, vaddisznó test, vagy azok húsa nem szállítható ki.
  9. Tilos a fertőzött területen lévő vadászatra jogosultak területén a vaddisznók egyéni és társas vadászata. Ezen felül ideiglenesen tilos valamennyi vadászható állatfaj vadászata.

Kérjük, hogy a solymári sertéstartók jelentkezzenek a sertéstartás helyével és az egyedszám megadásával a polgármesteri hivatalban!

További részletek INNEN LETÖLTHETŐEK

A Pest Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági, Földhivatali, Növény- és Talajvédelmi, Erdészeti Főosztályának a sertéspestissel fertőzött terület kijelölésével összefüggő, PE/EA/1389-6/2019. határozata INNEN LETÖLTHETŐ.

solymáronline