Digitálisan is elérhetővé vált a solymári helytörténeti múzeum gyűjteménykincse

1087

A Dr. Jablonkay István Helytörténeti Gyűjtemény színes és gazdag anyagának egy része már digitális formában is elérhető az érdeklődők számára.

A digitális tár létrehozásának célja az volt, hogy a gyűjtemény „kincsestárából” minél több tárgy váljon mindenki számára elérhetővé, láthatóvá. A MúzeumDigitár gyűjteménykezelő és publikációs rendszerben még több tárgy is fellelhető, mint amennyi a kiállítótermek falai között megfér. A műtárgyak publikus tára folyamatosan bővül. A katalógus fotóit Tóth Piroska, a múzeum intézményvezetője készítette.

Az online tár a múzeum látogatói számára is elérhető, az épületben is elhelyeztek egy, a látogatók számára fenntartott számítógépet, melyen az érdeklődők a gyűjtemény katalógusainak digitalizált változatait böngészhetik. Emellett a leltárban nem lévő, de további, helytörténeti jelentőségű kép- és videóanyagok is hozzáférhetőek lesznek a múzeumban ebben a formában.

A MuzeumDigitár célja, hogy Magyarország csodálatos gyűjteményeinek kincseit, raktárakban őrzött, ritkán, vagy szinte soha nem látható tárgyait számba vegye és a weben is megismerhetővé tegye mindenki számára. Ebben a munkában minden gyűjtemény egyformán fontos, hiszen minden tárgy újabb és újabb szemszögből eleveníti fel a múltat, segít értelmezni a jelent és megérteni azt, hogy kik is vagyunk, milyen világban is éltek elődeink, illetve élünk ma.

solymáronline