Nemzetiségi választások – fontos: le kell zárni a zöld borítékot

1320

2019. október 13-án kerül sor a nemzetiségi önkormányzati képviselők általános választására is. Solymáron német nemzetiségi önkormányzati választás lesz. A választáson az szavazhat, aki a német nemzetiségi névjegyzékben szerepel.

Idén a korábbi nemzetiségi választások gyakorlatától eltérően nem lesz a nemzetiségek számára külön nemzetiségi szavazóhelyiség kijelölve, hanem abban a szavazókörben kell szavazni, amely a települési önkormányzati választások lebonyolítására szolgál.

A szavazás napján a választópolgárok három darab zöld színű nemzetiségi szavazólapot kapnak a kezükbe. Az egyiken a települési német önkormányzat tagjaira lehet szavazni, érvényesen a 6 jelöltből legfeljebb 5-re. A megyei és az országos választás listás lesz, ezekre is egy-egy külön lapon lehet szavazni.

A nemzetiségi, zöld színű szavazólapokat a zöld színű borítékba kell helyezni, amelyen a német nemzetiség felirat szerepel. A zöld borítékot mindenképpen le kell zárni, mert a lezáratlan borítékban lévő, valamint a borítékon kívül található szavazólapok érvénytelenek! A zöld szavazólapokat tartalmazó lezárt zöld borítékot az urnába kell bedobni a többi (nem nemzetiségi) szavazólappal együtt.

A Solymáron élő egyéb nemzetiségű szavazók megyei nemzetiségi listára szavazhatnak október 13-án. A Solymáron leadott szavazatokat továbbítják a megyei választási bizottságokhoz.

SÁ – solymáronline