Sertéstartók figyelmébe – terjed a sertéspestis Magyarországon is

775

Az afrikai sertéspestis betegséget Magyarország egyre nagyobb területén mutatják ki elhullott vaddisznókból, így az Agrárminisztérium és az országos főállatorvos vezetésével szigorú intézkedésekre van szükség, hogy a további terjedést megakadályozzák és a hazai házisertés-állományt megvédjék a betegségtől.

A védekezésben elsődleges cél és feladat a vírus bekerülésének megakadályozása a házisertés állományokba. Az ehhez megkívánt intézkedésekről a csatolt dokumentumban vagy a NÉBIH vonatkozó gyűjőoldalán olvashatnak.

Fontos tisztában lenni azzal, hogy az állategészségügyi hatóság a magyarországi sertéságazat megvédése érdekében a betegség legkisebb gyanúja esetén is a legszigorúbb módon jár el, ebbe beleértve egy adott sertésállomány megelőzési célból történő felszámolását is. Viszont amennyiben az állattartó tőle elvárhatóan közreműködött, a betegséget időben bejelentette, az elvárható járványvédelmi zártságot megteremtette, az esetleges járványvédelmi intézkedések állami kártalanítás mellett történnek.

A járvány aktuális hírei, valamint a betegséggel kapcsolatos hasznos információk az alábbi, folyamatosan frissülő weboldalon elérhetőek.

solymáronline