Új helyszín, rekordszámú közönség: Gospel 2019

1801

2019. augusztus 24-én új helyszínen rendezték meg a XIX. Nemzetközi Gospel Fesztivált Solymáron. A Templom téren, a római katolikus templom előtt épített színpadon kilenc fellépő művész és zenekar mutatta be műsorát.

A hivatalos megnyitó az Apáczai Csere János Művelődési Házban zajlott. Csűrős Csilla, a fesztivál háziasszonya a fesztivál ötletgazdájával és művészeti vezetőjével, Jeney Erzsébettel köszöntötte a részvevőket, majd átadta a szót Kiss Csaba solymári katolikus atyának. Csaba atya a fesztivált hivatalosan is megnyitó ikonkiállítás kapcsán méltatta Szutor Katalin műveit, azok szakrális erejét.

Az új helyszín egy új színfolttal is gazdagította a rendezvényt: a művelődési házból énekszóval, táblákkal vonultak a fellépők a templom téri színpadhoz. Az új színpadon Jeney Erzsébet és Csűrös Csilla is üdvözölte a nagyszámú közönséget, majd dr. Szente Kálmán, Solymár Nagyközség Önkormányzata polgármestere mondott ünnepi beszédet. A fővédnök Mádl Dalma személyesen nem, de levélben köszöntötte a szervezőket és a fellépőket. Beer Miklós váci megyéspüspök viszont friss “nyugdíjasként” személyesen is részt vett az eseményen. Az esti szabadtéri ökumenikus szentmise celebrálójaként is szerepet vállalt. A misén Gáncs Péter nyugalmazott evangélikus püspök a házigazda Kiss Csaba plébánossal közösen segédkezett a szolgálatban.

A fesztiválon a nyitó produkciót bemutató és a szentmisén a bibliai sorokat angol nyelven felolvasó, nigériai Shammaknak tapsolhatott a közönség. Őket a Sopronból érkezett Kalimba Gyerekkórus vidám, főleg afrikai dalaival varázsolta el. Ezután a Black Gospel Star művésznevű holland fiatalember lépett színpadra, nagy sikert aratva populáris hangvételű dalaival, majd a kiskőrösi Gospel Sasok együttes hozott jókedvet az egyre nagyobb nézőseregnek. A szegedi SZÖG, a Szegedi Ökumenikus Gospel Kórus és Zenekar műsora zárta a délutáni zenei blokkot a szentmise előtt.

A mise után egy öttagú zenekar saját szerzeményeit adta elő nagy energiákkal töltve meg a Templom teret. A Gável fivérek Eucharist együttese a dicsőítő énekek avatott előadói, őket ismét egy nagy létszámú csapat, a miskolci Fráter Kórus követte. Az estet és a 19. Gospel Fesztivált a már Solymáron jól ismert, világszínvonalat képviselő varsói Sienna Gospel Kórus fergeteges műsora zárta.

A remek szervezés, a színvonalas és hiteles fellépők, az új helyszín és a barátságos időjárás, valamint a szabadtéri szentmise valódi közösségi élménnyé emelte a fesztivált. A záróáldást a 2000-ben indult fesztivál akkori egyházi támogatója, házigazdája, Illéssy Mátyás atya mondta.

A fesztivált a PilisTV élőben közvetítette a Facebookon, a felvételek később visszanézhetők a tévében és a tévé YouTube-csatornáján.

Barcsik Géza – solymáronline