30 éves jubileumi látogatás Wüstenrotban, Solymár testvérvárosában

1689

Idén 30 éve jött létre a Solymár és Wüstenrot közötti partnerkapcsolat. A jubileum alkalmából egy solymári delegáció utazott német testvérvárosunkba. Az eseményről Marlokné Cservenyi Magdolna, a Nemzetiségi Önkormányzat elnökének beszámolóját olvashatják.

Szinte hihetetlen, de igaz, hogy immár 30 éve tart a barátság Solymár és Wüstenrot között. Sok szép találkozás, barátság, élmény teszi gazdaggá ezt a tényt, s az egyik talán legkiemelkedőbb a legutóbbi látogatás (2019. július 11- 15.), amelyen megerősítettük a partnerkapcsolatot a következő esztendőkre.

A solymári delegációt nagyrészt a nemzetiségi csoportok (Hagyományőrző Asszonykórus, Solymári Férfikórus, Herbstrosen Tánccsoport, Reményi Margit Táncegyüttes felnőtt és ifjúsági csoport, Schaumarer Musikanten zenekar) tagjai alkották. A delegáció hivatalos tagjai Dobrovkáné Dér Borbála képviselőasszonyból és a Nemzetiségi Önkormányzat tagjai voltak. Szeretnénk köszönetet mondani a képviselőasszonynak, aki a polgármesterünket érintő elszomorító és tragikus haláleset miatt átvállalta annak feladatait, és az önkormányzat részéről képviselte Solymárt.
Solymár és Wüstenrot részéről egyaránt óriási előkészítő munka előzte meg az utazást, a fáradozást pedig siker koronázta: a 97 solymári résztvevő élményekkel teli, szép napokat élhetett át Wüstenrotban.

Az érkezés napján finom közös vacsora várta a vendégeket és vendéglátókat a nemrég épített új, többfunkciós csarnokban.
Pénteken délelőtt meglátogattuk Heilbronban a BUGA-t, azaz a tartomány legnagyobb kertészeti kiállítását, délután pedig elkezdődött a készülődés az esti nagyszabású rendezvényre. Díszvendégként dr. Berényi János magyar konzul is jelen volt, aki háromszor is megköszönte a solymáriak nívós szereplését, és baráti üdvözletét küldte solymári ismerőseinek.

A „solymárblokk” óriási sikert aratott, a közel 400 jelenlévő wüstenroti polgár szinte vörösre tapsolta tenyerét. Méltán lehetünk büszkék csoportjainkra, mindenki gyönyörű programmal tisztelte meg ezt a jelentős eseményt. Timo Wolf polgármester úr a hivatalos oklevél aláírása előtt szeretettel beszélt az elmúlt évtizedek eseményeiről, rendkívül fontosnak tartotta a kapcsolat megújítását, és örömmel üdvözölte előző polgármester kollégáit, Ernst Schlagenhaufot és Heinz Nägelét.

Ünnepélyes keretek között adtuk át a hímzett selyem partnerkapcsolati zászlót, a község és a Nemzetiségi Önkormányzat hivatalos ajándékát. A csoportok is ajándékokkal kedveskedtek a partnerkapcsolat segítőinek, az ottani bizottságnak és a munka oroszlánrészét végző két személynek, Carmen Wiederhollnak és Rolf Erkertnek. Jóleső érzéssel köszöntöttük falunk szülöttét, Strack Gyuri bácsit, aki élő bizonyítéka annak, hogy a tánc és a zene szeretete fiatalon tartja az embert. Ez az est mindenkiben örömöt és a megelégedettséget váltott ki, és biztosan még hosszú ideig élni fog a résztvevők emlékezetében.

Szombat és vasárnap zajlottak a Faluünnep eseményei. Ide is sikerült új színeket hozni a solymáriaknak. A Herbstrosen Tánccsoport egy kürtőskalács-sütőt, a Reményi Margit Táncegyüttes pedig egy lángossütőt szervezett a falunapra. A gondolatot siker koronázta, az emberek hosszú sorban várakoztak, és mire a hétvége véget ért, minden alapanyag elfogyott a wüstenrotiak legnagyobb bánatára.

Csoportjaink mindkét napon színvonalasan szerepeltek, és külön öröm volt számunkra, hogy az Ifjúsági Tánccsoport is kiválóan mutatkozott be, mind programjuk, mind magaviseletük miatt óriási dicséret illeti őket és vezetőjüket. Hatalmas tűzijáték zárta a mozgalmas hétvégét, és hétfő reggel útnak indult a két busz Solymár irányába.

Megköszöntük vendéglátóink példaértékű vendégszeretetét, és átadtuk meghívásunkat a partnerkapcsolat jubileumi évfordulójának itthoni megünneplésére. Ez az esemény az idei „Schwabenfest mit Lesefest” rendezvényünk keretében lesz szeptember utolsó hétvégéjén, szeptember 28-án szombaton, 10:00-kor a művelődési házban. Az előkészületek már megkezdődtek, és reméljük, mi is élményt adó szép napokkal tudjuk megörvendeztetni a wüstenrotiakat.

Feljegyezte: M.Cs.Magdolna