Schaumar, das schwäbische Dorf ‒ Solymár, a sváb falu

3119

A nemzetiségi önkormányzat beszámolója a június 24. és 29. között zajló hagyományőrző német táborról

Nemzetiségi önkormányzatunk a helyi svábság érdekképviseletén túl sokat tesz a megteremtett hagyományok ápolása, a kultúrcsoportok munkájának segítése, az oktatási intézményekben folyó nemzetiségi oktatás támogatása terén. Fontos feladatának tekinti a hagyományőrző német nyelvű tábor megszervezését, ahol a délelőtt folyamán a résztvevők felfedezik Solymár német értékeit, gazdagodnak ismeretanyaggal, dalokkal, élményekkel, gyakorolják játékos formában a német nyelvet, délután pedig nívós kézműves foglalkozásokon vehetnek részt. A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásának köszönhetően (NEMZ-TAB-19-0016 Pályázati azonosító) a 6 napos tábor sok szép élményt nyújtott a 82 táborozónak.

Hétfő az emléktáblák napja volt. Először sváb családokat alkottunk, majd az ünnepélyes megnyitó után gyalog megkerestük a vasútállomáson lévő, a kitelepítés 70. évfordulójára emelt emléktáblát, illetve Taller Mátyás egykori házát és emléktábláját. Ő volt a „Mein schönes Schaumar” dal szerzője, így emléke előtt tisztelegve mi is megtanultuk minden versszakát. A délután során kosarat fonhattak, nemezből kulcstartót, gyöngyből karkötőt készíthettek a kis táborozók, de a legnagyobb sikert a zsírkőből csiszolt állatkák aratták.

Kedden a paraszti életmód nehézségeivel, érdekességeivel ismerkedtünk meg a szentendrei Skanzenben. Meglátogattunk egy régi iskolát, egy működő vízimalmot és kipróbálhatták a bátrak, hogyan kell szénát, füvet kaszálni. Délután a kézműves foglalkozások terén a hétfői kínálat várta a gyerekeket, hogy mindenki a kedve, érdeklődése szerint próbálhassa ki a lehetőségeket.

Szerdán a népi építészet megismerése volt a cél. Régi paraszti gazdaságok nyomait kutattuk. Megbeszéltük, milyen volt egy sváb gazdasági udvar, milyen épületek tartoztak a házhoz, illetve milyen szobákból állt egy régi sváb parasztház. Köszönetet mondunk a Bartusz, Taller és Mentesi családnak, akik fogadták a gyerekeket, megmutatták a régi pajtákat, használati eszközöket, pincéket és elmesélték a házak történetét. Délután pedig keramikus és bútorfestő várta a táborozókat, akikkel egy kis agyagházikót, illetve hartai sváb motívumokkal díszített fafogast készítettek. Aki hamar készen lett, még hűtőmágnest is festhetett gipszből.

Csütörtökön a solymári viselettel ismerkedhettünk meg. Elisch Erzsi néni régi fotók alapján bemutatta, milyen ruhában jártak a gyerekek és a felnőttek hétköznap és ünnepnapokon. Majd a nap legnehezebb feladata következett, családonként meggylekvárt főztünk. Ez nagy kihívás volt tábori körülmények között, de bizonyíthatóan jól sikerült, hiszen a szombati palacsintához mind elfogyott. Délután újra az agyagozás és a bútorfestészet megismerése volt a cél forgórendszerben.

Pénteken útra keltünk, és megtekintettük a felújított budaörsi Jákob Bleyer Múzeumot. A szépen berendezett szobákban sok hasonlóságot véltünk felfedezni a solymári Bauernhaus bútoraival és használati tárgyaival. Ezután elindultunk a várva várt, Római parton lévő strandra, ahol vidám fürdőzés, csúszdázás tette élményszerűvé a napot.

Majd elérkezett az utolsó nap, a szombat, amelyen újabb meglepetések vártak a táborozókra. A délelőtt során tyúklevest, Einmochknyeilt (sváb zsemlegombóc) és palacsintát készítettünk. Elénekeltük a tanult dalokat, kipróbáltunk gyermekjátékokat, és akinek még kedve és ideje maradt, gyöngyöt fűzhetett, hűtőmágnest készíthetett.

A közösen készített ebéd rendkívül jól sikerült, a közel 100 svábgombócka egy villanás alatt elfogyott, és a több mint 200 palacsinta is gazdára talált. A tábor zárásaképpen a szekszárdi Német Színház színészei érkeztek hozzánk és örvendeztettek meg minket egy kedves történettel német nyelven.

Önkormányzatunk nevében köszönetet szeretnénk mondani az Általános Iskolának a helyszínért, a táborban dolgozó tanároknak a lelkesedésért, munkáért, és a táborozóknak a jó magaviseletért. A pozitív visszajelzések igazolják, hogy az idén is sikerült immár hatodikként egy tartalmas, jó hangulatú német nyelvű hagyományőrző tábort szervezni, ahol a solymári sváb értékek álltak központban.

Feljegyezte: M. Cs. Magdolna
Fotó: NNÖ