Az Alapfokú Művészeti Iskola tanévzárója – VIDEÓ

1213

A solymári Hunyadi Mátyás Alapfokú Művészeti Iskola tanulói és tanárai számára június 17-én, hétfőn délután a tanévzáró ünnepséggel ért véget a 2018-19-es tanév. A nagyiskola tornatermében megrendezett évzárón fellépett az iskola zenekara, kiosztásra kerültek a bizonyítványok és az egyéni jutalmak, dicséretek.

A diákokat Bíró Istvánné, az AMI intézményvezető-helyettese búcsúztatta és engedte el a megérdemelt nyári szünetre. Beszédében megköszönte a tanulók egész éves kitartását és lelkesedését, a szülők támogatását, a tanárok elhivatottságát. Külön kiemelte, hogy diáknak és tanárnak is milyen fontos a művészeti oktatás, a zenetanulás, és az egyéni hangszeres óra: ilyenkor osztatlan figyelmet adhat és kaphat minden résztvevő. Ezáltal nem csak a zenei készségek fejlődnek, de az emberi kapcsolat és ezáltal a bizalom is erősödik. Megköszönte a sok szép élményt, amivel a gyerekek egy-egy koncerten, eseményen, vagy akár tanszaki vizsgán megajándékozták a hallgatóságot.

Ilyen eseményből pedig idén is volt bőven: az országos és nemzetközi versenyeken való részvétel mellett az iskola kiemelt feladatának tekinti a község kulturális és hagyományőrző életében való aktív részvételt. Szinte minden hónapra jutott egy – vagy akár több – solymári vagy térségi program, ahol a Művészeti Iskola tanulói felléptek – legyen az nemzetiségi gála, Márton-napi, karácsonyi vagy farsangi műsor, templomi koncert, fellépés a nyugdíjasok vagy a pedagógusok előtt, trombitás találkozó, hangszerbemutató vagy családi koncert. Az országos versenyeken és minősítéseken az év folyamán összesen négy arany-, egy ezüstérmet és két bronz minősítést szereztek a solymári diákok.

Részletek Bíró Istvánné beszédéből:
“Fontos feladatunk az élő zene megszerettetése. Hiszen a zene háttérzaj lett, a világhálón minden elérhető, letölthető, meghallgatható. A zene- és énektanároknak kulcsfontosságú a szerepük abban, hogy megéreztessék, mekkora különbség van a hangversenytermek atmoszférája és a magányos, fülhallgatóból áradó zenehallgatás között.”

“A komolyzene azért komolyzene, mert feladatokat ad, még a felnőtt agynak is. A könnyűzene erre nem képes, mert mindig ugyanazokat a motívumokat ismétli, és végül inaktívvá teszi a gondolkodást.”

“A zene legyen mindenkié – mondta Kodály Zoltán, és az eltelt évek kutatásai, műszeres vizsgálatai bebizonyították, amit ő még csak sejtett: a zene, az éneklés, a muzsikálás nemcsak örömet ad, komoly hatással van az agy fejlődésére, működésére, egyes részképességeink alakulására is.”

A PilisTV tanévzáróról készült felvétele már elérhető a Youtube-on.

PA – solymáronline
Fotó: Fuzik Adél