Fekete macska lett az idei tábor jelképe

887

Második alkalommal rendezett közös kreatív művészeti tábort az Apáczai Csere János Művelődési Házban működő Kreatív Műhely és a piliscsabai Napút Rajziskola.

Közel azonos létszámban vett részt három korosztály, 8, 10 és 12 évesek. Bár lett volna még jelentkező, idén is 24 főnél kellett meghúznunk a határt.
Festettünk impresszionista olajképet Monet festmények alapján, Alfons Mucha szecessziós ornamentikája ihlette üvegképet, párnahuzatot Van Gogh inspirációk szerint, készítettünk plein air tanulmányt és Csontváry másolatot aquarellfestékkel és ceruzával.

Utolsó nap szitával pólókra nyomtattuk – kissé átalakítva, a tábor idei jelképéül választva – Lautrec híres fekete macskáját, melyet aztán mindenki kedvére egészíthetett ki, egyedivé téve az egyenpólót.

Az ebéd utáni csendespihenők alatt az adott művészek alkotásaiból vetítettünk egy kis válogatást, csütörtökön pedig – ez egy új kezdeményezés volt – látogatást tettünk a Nemzeti Galériába, hogy megismerjük a korszak magyar mestereit is. Múzeumpedagógus tartott tárlatvezetést a gyerekeknek, ahol együtt fedezhették fel, milyen változást hoztak a századforduló akadémista művészetével szemben az új irányzatok.

A másik idei újdonságot a helyszín jelentette. Programtorlódás miatt a művelődési ház tagintézményében, a Svábházban kaptunk helyet – ezúton is köszönjük a lehetőséget – ami aztán nagyszerű környezetet teremtett az alkotáshoz. A gyönyörű épület és a kert nyújtotta a plein air festés témáját, és a zárt udvaron nyugodtan eljátszhattak a gyerekek.
Pénteken búcsúzóul egy rövid művészettörténeti teszttel mérhette fel mindenki a héten megszerzett tudását.

Szeretnénk megköszönni mindazok segítséget, akik valamilyen módon hozzájárultak a tábor létrejöttéhez és sikeres lebonyolításához. A művelődési ház vezetőségének, Varga Zsoltnak és Érchegyi Lászlónak az anyagi és erkölcsi támogatást, a gyerekeknek (és szülőknek) a részvételt, a játékos és alkotó-kedvet, Hartmann Hildának és Erdős Terikének a Svábházban való szíveslátást, Ódor Csillagnak és Barcsik Annának a segítői munkát, Laufer Attilának a nyomtatást, a könyvtárosoknak, Könyves Katának és Auth Áginak a könyveket, Berliner Andinak és Kiss Attilának az ebéd lebonyolítását, a tábori felszerelés költöztetését, a Venezia étteremnek az ebédet. Az időjárásnak pedig, hogy nem váltotta be az előrejelzés jóslatait!

Jármy Éva (Kreatív Műhely) és Ódor Tünde Enéh (Napút Rajziskola) – táborvezetők