Betelepülési ünnepség Solymáron

1762

A Solymárra való betelepülésre emlékezett a község sváb közössége 2019. június 16-án.

Az ünnepi alkalom 15 órakor német nyelvű szentmise bemutatásával kezdődött. Kiss Csaba plébános a Szentháromság napján a hit szerepére, fontosságára emlékeztette a jelenlévőket. A szentmisén beszédet mondott Marlokné Cservenyi Magdolna, a Solymári Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökasszonya is.

A mise után a Temlom téren álló betelepülési emlékműnél folytatódott az ünnepség. Solymári nemzetiségi szervezetek koszorúzták meg a 2010-ben, az ősök betelepülésének 300. évfordulója alkalmából felállított emlékkövet. A megemlékezésen közreműködött a Solymári Hagyományőrző Asszonykórus és Vereckei Szabolcs harmonikán.

Az ünnepség folytatásaként a plébánia kertjében felállított rendezvénysátorban került sor a nemzetiségi fúvóstalálkozóra. A fellépők sorát a Hunyadi Mátyás Alapfokú Művészeti Iskola rézfúvós együttese nyitotta meg Zubor Imre trombitatanár vezetésével. A sátrat megtöltő közönség hallhatta a Budakeszi Hagyományőrző Kör Fúvószenekarát, a Dunabogdányi Sváb Fúvószenekart és a Vecsési Hagyományőrző Zeneegyesület Fúvószenekarát. A műsort a solymári házigazdák Schaumarer Musikanten együttese zárta, Zwickl Mihály vezetésével.

Barcsik Géza – solymáronline
Fotók: Barcsik Géza