Könyvtári újdonságok

1216

Újabb kötetekkel frissült a Solymári Könyvtár repertoárja. Találhatunk közöttük kortárs írók munkáit, mesekönyveket és izgalmas fantasy-t is a Trónok harca rajongóinak.

Vass Virág: Az örökké rövid története

Vass Virág sikeres író-újságíró, sztármagazinok (Nők Lapja, Elle) vezető szerkesztője, kreatív tanácsadója. Nyolc sikeres regénye közül is kiemelkedik Az örökké rövid története. A regény a tragikus sorsú Lantos Piroska magyar sztármanöken és szupermodell életrajzi elemeken alapuló, írói fantáziával dúsított története. Az egyén tragédiája és egy torz kor rajzolata. Kettétört világkarrier a diktatúra és a hidegháború idején.

Háy János: Kik vagytok ti?

Háy János sok-sok éves munka árán új ruhába öltöztette a kötelező irodalmat: nagy nemzeti íróinkat kiszabadította az évszázados sztereotípiák fogságából, és emberibb dimenzióba vitte őket. „Azt akartam, hogy legyenek újra érinthetők, közvetlenek és megszólíthatók. Hogy olyanok legyenek, mint a barátaink, a rokonaink, az osztálytársaink. Hogy embernek látszódjanak, nagyszerűeknek és esendőeknek, olyanoknak, akikre lehet haragudni, és olyanoknak, akiket lehet szeretni.” Igazi Háy-próza sok humorral és eredeti gondolatokkal.

Bartos Erika: Brúnó Budapesten (Buda tornyai)

Bartos Erika építészmérnök és író, a legfiatalabb olvasói korosztály kedvence, a Bogyó és Babóca sikeres könyvsorozat szerzője. A Brúnó Budapesten című hatrészes ismeretterjesztő sorozatnak eddig négy kötete jelent meg, köztük a Buda tornyai. A történetek főszereplője egy óvodás kisfiú, Brúnó, aki szüleivel a Balaton partjáról Budapestre költözik. Rokonok, szomszédok, barátok segítségével ismerkedik az izgalmas nagyvárossal. De a könyv igazi főszereplője nem annyira Brúnó, hanem maga Budapest a méltóságteljes folyójával, a csodálatos fényeivel, szigeteivel és hídjaival.

George R. R. Martin (GRRM) : Tűz és vér

GRRM az amerikai fantasy-irodalom egyik nagy ásza, s a Tűz és jég dala c. sorozat szerzője. A regényeket és a televíziós adaptációkat több tízmillióan látták-olvasták szerte a világon. Legújabb könyve, a Tűz és Vér nem a sorozat régen várt hatodik kötete, hanem egy önálló mű, amely segít értelmezni a Trónok harca előtti időket. Fiktív történelemkönyv, mesteri meseszövés és az elmaradhatatlan sárkányok. Hibátlanul működik a GRRM-cselvetés: nem minden igaz, ami annak látszik.

John Crossingham: Mondd el a zene nyelvén

John Crossingham népszerű kanadai rockénekes és dalszerző, aki két turné között gyerekkönyveket ír. A közelmúltban magyarul is megjelent a Mondd el a zene nyelvén című műve, amely a 9-12 éves korosztályt célozza meg. A könyvben feltárul a zenészek élete, a popzene színes világa, amelyben siker és bukás egyaránt előfordul. Egyben szakmai útikalauz is, megmutatja a zene fiatal szerelmeseinek, hogyan írhatnak és adhatnak elő népszerű dalokat.

Dave Eggers: Nemo kaptány. (Meséld újra! 5.)

Alessandro Baricco-nak, a sokoldalú és népszerű olasz írónak támadt az az ötlete, hogy a a ma már nehezen olvasható klasszikusokat az ifjúság számára újra kellene mesélni, és lerövidített, modernizált változatban “fogyaszthatóbbá” tenni. Barrico rögtön példát is mutatott, a tízkötetes – és magyarul is megjelent – sorozat első klasszikus történetét, a Don Giovanni-t, ő maga mesélte el. A kezdeményezéshez neves írók (pl. Jonathan Coe, Umberto Eco és Yiyun Li) csatlakoztak. A sorozat ötödik kötetét, Jules Verne ikonikus regényét, a Nemo kapitányt, a számos kitüntetéssel elismert amerikai író, Dave Eggers meséli újra.

Cím: Solymár, Templom tér 25.
Nyitvatartás: 
Hétfő, szerda, péntek 13–19 óráig, valamint kedd, csütörtök 10–19 óráig.

Könyves Kata – Solymári Apáczai Csere János Művelődési Ház és Könyvtár