Ismét lesz Jazz Weekend az Apáczaiban

1303
Márkus Tibor, lassan 15 éve a Little Jazz Pub házigazdája

Idén is folytatódik az Apáczai Csere János nagy sikerű koncertsorozata, a Jazz Weekend. Június 15-én szombaton 17 órától várják a műfaj kedvelőit, akik ezúttal három koncertet hallgathatnak meg.

Muflon Para Jazz Band

A nagykovácsi Muflon Para Jazz Band visszatérő vendége a művelődési ház rendezvényeinek.
A zenekar tagjai több éve kezdtek el összejárni az együtt zenélés öröméért, majd az idő előrehaladtával úgy gondolták, hogy játékukat a közönséggel is megosztanák. Nagykovácsiban a Falunapon debütáltak, később állandó fellépői lettek a kapolcsi Művészetek Völgyének, és természetesen a Muflon Jazz Udvarnak is. Repertoárjukban a standard jazztől a funkyig minden megtalálható.

A zenekar tagjai :
Balázs Mátyás – fuvola
Csorba János – dob
Haaz Imre – tenor szaxofon
Ormay Csaba – basszus gitár
Rantal Zoltán – zongora
Tomasovits István – gitár

Elek István Quartett

Egyöntetű vélemény: a jazz koncertpódiumon való megjelenése a bebop korszakához köthető. Emblematikus muzsikusok, mára jazz-ikonokká vált személyiségek rakták le e stílus alapjait, belőlük „táplálkozik”, alakul a mai jazz is. Számtalan előadó és egyéni út, a gyökerek mégis ide kötnek, ide vezetnek vissza. A zenekar az ún. „mainstream” jegyeit hordozza, programjuk tisztelgés a nagy elődök és követőik előtt, természetesen a mai kor és az egyéniségük szellemében.

Elek István négy évtizedes pályája során számos zenekar szólistája volt, de saját neve alatt csak 2015 elején debütált kvartettje, amely aztán nagy sikerrel szerepelt az év folyamán a fővárosban és vidéken egyaránt. A négyes minden tagja a műfaj legjobbjai közül került ki. Az együttes vezetője a nádfúvós hangszerek egész arzenálját szólaltatja meg: főként tenorszaxofonon játszik, de nem idegen számára a klarinét, az alt-, a szoprán- és a baritonszaxofon sem. Weisz János remek zongorajátéka mindig elbűvöli a hallgatóságot, a ritmushátteret pedig a bőgős Molnár Péter (aki a Group ’N’ Swing együttesben is szerepel) és a legkeresettebb dobosok egyike, Cseh Balázs biztosítja. Műsoruk a mainstream jazz iskolapéldája, közkedvelt sztenderdek, a Nagy Amerikai Daloskönyv örökzöld darabjai, olyan nagy amerikai komponisták „jazzslágerei”, mint Duke Ellington, Cole Porter vagy Richard Rodgers, de az olyan nagy jazz zenészek ugyancsak sztenderdekké nemesült szerzeményeit is szívesen játsszák, mint Kenny Barron, Joe Henderson vagy Joe Zawinul.

Az együttes tagjai:
Elek István – szaxofon
Weisz János – zongora
Molnár Péter – bőgő
Cseh Balázs – dob

Equinox Jazzquartett lemezbemutató

Az Equinox Jazzquartett 1993-ban alakult. Két alapító tagja Márkus Tibor és Héder Imre azt a célt tűzték ki, hogy saját kompozícióikban megpróbálják követni a John Coltrane és Wayne Shorter által megkezdett utat. A zenekar első CD-je 1994-ben készült el a két alapító tag kompozícióival.
Az akkori összeállítás:
Héder Imre (tenor szaxofon)
Márkus Tibor (zongora)
Benkő Róbert (nagybőgő)
Sárvári Kovács Zsolt (dob)
Az azóta eltelt 25 évben a zenekar összeállítása többször változott, stilisztikailag is sokszínűbb lett a repertoár, amit Márkus Tibor szerzeményei alkotnak.
A 25 éves jubileumot az albumon a Travel Through Time című kompozícióval ünnepli a zenekar, melyen az öt megjelent CD egy-egy számának (Are you free, Three trees, High energie, Proportion, Trap) részletét olvasztotta egybe Márkus Tibor, egységes kompozíciót alkotva. Ennek felvételén az egykori alapító tag Héder Imre, valamint a zenekar egyik első énekesnője és szövegírója, Király Martina működött közre. A nosztalgikus emlékezést fokozva, ezen a felvételen Márkus Tibor autentikus Fender Rhodes elektromos zongorán játszik.
Király Martina mellett Kovács Linda volt a másik énekesnő az első vokális Equinox lemezen (Are you free 2002). Ő 17 évig volt a zenekar tagja, ennek a cd-nek is közreműködője.
A cd-n vendégként közreműködik még Winand Gábor (ének)
A 25. évfordulót ünneplő jelenlegi zenekar tagjai:
Eszes Viktória – ének
Molnár Enikő – ének
Elek István – szaxofon, klarinét
Zana Zoltán – szaxofon, EWI szaxofon szintetizátor
Márkus Tibor – zongora, Fender Rhodes, szintetizátor
Csuhaj Barna Tibor – nagybőgő
Jeszenszky György – dob

apáczai.com