Solymárért kitüntetést kap dr. Valkó Arisztid

2566

A hősök napi megemlékezés keretében posztumusz Solymárért kitüntetésben részesül dr. Valkó Arisztid, Solymár múltjának egyik legmeghatározóbb kutatója május 25-én, szombaton 17 órakor a Templom téri hősök emlékműnél.

A 20. században élt (1905–88) művészettörténész, zenetörténész, jogász, amatőr régész önként, elkötelezetten kutatta a helységet lokálpatriotizmustól indíttatva. Jablonkay Mária, a Helytörténeti Társaság elnöke tette a javaslatot kitüntetésére. Indoklásában kifejtette: Valkó Arisztid 24 éves korától kezdve, nagyrészt egyedül, rendkívüli erőfeszítésekkel ásta ki és tárta fel a solymári várat, pontosan dokumentálva a leleteket, melyekből később kiállítást rendezett saját otthonában. Több tanulmányt is írt az építményről szaklapokba, közülük néhány példány elérhető a Helytörténeti Gyűjteményben. A vár mai népszerűsége, látogatottsága is főként az ő munkájának köszönhető.

Levéltári kutatásaiban számos dokumentumot és térképet talált a történelmi Solymárról, melyek másolatai máig megtekinthetőek szintén a Helytörténeti Gyűjteményben. 1966-ban ünnepelte a nagyközség 700 éves fennállását. Ebből az alkalomból nagyszabású kiállítást szervezett dr. Jablonkay Istvánnal, Seres Istvánnal és több solymári pedagógussal. 1970-ben dr. Jablonkay István megszervezte a Helytörténeti Társaságot, melynek Valkó Arisztid is alapító tagja volt. Végrendeletében összegyűjtött anyagait a társaság által létrehozott Helytörténeti Gyűjteménynek adományozta, hatalmas ajándékot hagyva ezzel az utókorra, hiszen az évezredekkel korábbi bronzkortól a 20. századig számos emlék és feljegyzés birtokában volt.

Dr. Valkó Arisztid igazi példakép, akinek vitathatatlan szerepe volt Solymár értékeinek felkutatásában és azok továbbadásában.

SZE – solymáronline
Fotó: solymarivar.hu