Készül a Budapesti Vasúti Stratégia – május 15-ig várják az utazóközönség véleményét is

1609
Fotó: mavacsoport.hu

Április közepén elindult a jövő vasútfejlesztésével foglalkozó Budapest Vasúti Stratégia (BVS) projekt. A projekt fő célja, hogy olyan, hosszú távú és megalapozott fejlesztési terv készüljön, amely számol minden, a vasutat használó szereplő szempontjaival, és megfelel a XXI. század elvárásainak.

Mivel a vasúti közlekedés mindenki közös ügye, a stratégia készítése során – több lépésben – széleskörű társadalmi egyeztetés indul, amelynek eredményei beépülnek a stratégiába. Első körben május 15-ig várják az erre a célra kialakított felületen át az utazóközönségtől is a javaslatokat, hozzászólásokat az alábbi témákban:

  • Vasútállomás-fejlesztés
  • Vonattal a Dunán át
  • Vasúthálózat-fejlesztés
  • Vasúti járműfejlesztés
  • Szolgáltatás
  • Szervezet-intézményfejlesztés
  • Szabályozásfejlesztés
  • Egyéb, a vasúttal kapcsolatos kérdés.

A projekt honlapján közzétett első, gondolatébresztő szakmai cikk közérthető módon igyekszik feltárni a jelen problémáit és bemutatja a vasúti fejlesztés előtt álló kihívásokat. A cikk konklúziójából idézünk:

“Mint az előbbiekből látható, a kiépített budapesti vasúti infrastruktúra fejlesztése elmaradt, nem követte a vasúti forgalom változását. Az egyes szolgáltatási (menetrendi) fejlesztések a meglévő infrastruktúrán valósultak meg. A csomópont átbocsátóképessége nem változott (nem valósultak meg kapacitásnövelő fejlesztések), ennek következtében Budapest vált a magyarországi vasúti forgalom szűk keresztmetszetévé.

Ezt felismerve, kormányzati kezdeményezésre 2019-ben megkezdődhet a budapesti vasúti infrastruktúra átalakításának koncepcionális kidolgozása annak érdekében, hogy ezt a szűk kapacitást feloldhassuk, és a vasúti közlekedés motorja legyen a gazdaság fejlődésének. (…)

Az első társadalmi egyeztetés célja a szakma, az érintett érdekcsoportok és a társadalom lehető legszélesebb körű bevonása annak érdekében, hogy minden gondolatot, véleményt és javaslatot összegyűjtsön, és azok a szakmai célok, intézkedések megfelelő kialakítását elősegítsék, megalapozzák.”

PA – solymáronline
Fotó: mavcsoport.hu