Megemlékezés tartottak Solymáron a kitelepítés 73. évfordulója alkalmából

2676

2019. április 28-án a solymári Szűz Mária neve katolikus templom adott otthont a szentmisének, amit a kitelepítési emlékműnél koszorúzás, majd a művelődési házban a zsámbéki Lochberg Tánccsoport műsora követett.

A délután 15 órakor kezdődő német nyelvű ünnepi szentmisét Kiss Csaba plébános celebrálta. A misén az olvasmányokat a megemlékezés fő szervezője, Marlokné Cservenyi Magdolna, a solymári Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke és dr. Szente Kálmán, Solymár polgármestere olvasták fel.

Az alkalmon résztvett Waldmann-né Baudentisztl Éva, az országos német nemzetiségi önkormányzat közbeszerzési döntőbizottságának elnöke, Csenger-Zalán Zsolt országgyűlési képviselő, valamint dr. Szentkláray Ferenc, Solymár Nagyközség alpolgármestere is. A misén a Hagyományőrző Asszonykórus énekelt és a Schaumarer Musikanten fúvószenekar zenélt.

A szentmise után Marlokné Cservenyi Magdolna és Waldmann-né Baudentisztl Éva emlékező gondolatai hangzottak el a magyarországi németség 73 évvel ezelőtt lezajlott tragikus eseményéről. A templomból történő ünnepi kivonulás után – a rossz idő ellenére – nagyszámú megemlékező előtt koszorúzták meg a kitelepítési emlékművet. Az országos és környékbeli német nemzetiségi szervezetek mellett Solymár társadalmi és kulturális életének képviselői helyezték el a megemlékezés virágait az 1996-ban állított emlékműnél.

Az emléknap zárásaként az Apáczai Csere János Művelődési Ház színháztermében Zsámbék bemutatkozik címmel a Lochberg Tánccsoport viseletbemutatóval és filmbetétekkel gazdagított műsorát láthatta a közönség.

Barcsik Géza – solymáronline