Mutasd meg a saját zenéd!

1713

A zenélés a hobbid? Vagy mindened a zene? Arra vársz, hogy felfedezzék az együttesedet, de ez még nem történt meg? Lehet, hogy a nagy lehetőség éppen a Mustra tehetségkutató lesz, aminek a híre egy-két hete röppent fel Solymáron és környékén. Egy kis bátorítást és további részleteket kértünk a szervezőktől. Varga Zsolttal, a művelődési ház igazgatójával és Straub István Bames-szel, a Kud-A.R.C Ifjúsági Egyesület elnökével beszélgettünk.

Bames: Régóta dédelgetett álmom volt, hogy solymáron zenei tehetségkutató versenyt szervezzünk. A Kud-A.R.C. Ifjúsági Egyesület és annak elődje, a Rock Klub 1990 óta elsősorban fiatal amatőr helyi és környékbeli zenekaroknak kínált fellépési lehetőséget a rendezvényein. És tesszük ezt a mai napig, az Apáczai Csere János Művelődési Házzal összedolgozva. A hosszú évek tapasztalatai arra ösztönöztek minket, hogy ne csak fellépési lehetőséggel, hanem egy regionális tehetségkutató versennyel is segítsük fejlődésüket. Célunk egy olyan, műfaji megkötés nélküli, minőségi zenei tehetségkutató létrehozása, ahol a pályakezdő zenekarok professzionális technikai háttérrel és zsűrizéssel mérettetnek meg.

A Kud-A.R.C. Közhasznú Ifjúsági Egyesület az Apáczai Csere János Művelődési Házzal karöltve amatőr zenei tehetségkutató versenyt hirdet hangszeres zenét játszó előadóknak, együtteseknek. A Berezvai Marcell emlékére rendezett Mustrára május 23-ig lehet jelentkezni, a döntőre június 22-én kerül sor.

A tehetségkutatót Berezvai Marcell emlékének ajánlottátok, miért?

Bames: Számos, a zenei életben közismert, solymári születésű személyiség tette meg az első lépéseket a karrierjében nálunk, például Both Miklós, Babicsek Bernát, Hornyák Péter és a 2017-ben tragikusan fiatalon elhunyt, kimagasló tehetségű Berezvai Marcell gitáros, énekes, szövegíró. Marcell már igen fiatalon, az iskolai zenekarával, a Cenzúrával mutatkozott be a Rock Klub színpadán. Majd számos koncert, együttműködés követte ezt – a legemlékezetesebbek talán a Média Kontroll zenekarral voltak. Ebben az időben egy filmzene (Szilágyi Andor: Előttük az élet) megírására is felkérték. Fellépett a SZIGET Fesztiválon és az 1 Nap Érted ifjúsági fesztiválon, ahol egy színpadon koncertezett a Napra és a Magashegyi Underground zenekarokkal. Utolsó zenekara az alternatív rockzenét játszó Kalef volt.
Az első rendezvényt azért Marcell emlékének ajánljuk, mert az ő kitartása mind a zenei karrierjében, mind a hosszan tartó betegségében példaértékű lehet a fiatalok számára.

Mik a megkötések az induló zenekarok számára? Saját zene? Jó hangfelvétel? Stílus? Kezdők legyenek?

Varga Zsolt: Nevezni csak saját szerzeményekkel lehet. Angol nyelvű szöveg esetén a döntőbe jutóknak a szöveg magyarra fordított változatát le kell adnia a zsűrinek. A szerzemények közül legalább egynek magyarul kell elhangoznia.
Stílusirányzatot nem szabunk meg, a produkció egyetlen kikötése, hogy hangszeresen a helyszínen előadható legyen.
Az előadók, zenekarok nem rendelkezhetnek kiadók által kereskedelmi forgalomban kapható hanghordozóval (saját kiadás és a helyi médiumokban való megjelenés nem kizáró ok).

Meddig kell jelentkezni?

Varga Zsolt: A jelentkezési határidő május 23-a, a további információkat és a letölthető jelentkezési lapot a https://mustra.webnode.hu/ oldalon találjátok!

A szervezők a jelentkezőket elsősorban a Budapest II-III. kerülete, Szentendre, Esztergom, Dorog, Zsámbék, Budaörs helyiségek által határolt körből várják.

Úgy látom, itt már nagyon lelkesen készül a stáb…

Bames: Igen, nagyon várjuk a felfedezésre váró tehetségeket! Mi is sokat dolgozunk a projekten, és nagyon sok segítséget kaptunk hozzá. A Berezvai családtól, az Öröm a zene tehetségkutató szervezőitől, Sólyom Mátyástól, aki a logót készítette, és Both Miklós barátunktól, aki sok kaput nyitott meg előttünk… és sorolhatnánk még.

Mi lesz a Mustra menete?

Bames: A nevezéseket és a kiírásban rögzített módon elküldött felvételeket a szakmai zsűri előzetesen szelektálja. A jelentkezők közül az általuk legjobbnak ítélt 10 zenekar kap meghívást a döntőbe, amit június 22-én rendezünk meg. A zsűri 3 számot hallgat meg minden zenekartól, a sorrendet a helyszíni produkció alapján állapítja meg. Szeretnénk diák zsűrit is, akik a közönségdíjat ítélik oda.
A döntő napján két plusz koncerttel is kedveskedünk az érdeklődőknek. A belépés ingyenes lesz, de a látogatóknak alkalmuk lesz adományozásra az Együtt a Daganatos Gyerekekért Alapítvány részére.

Mit kínáltok a nyerteseknek, mi az inspiráció?

Varga Zsolt: Támogatóinknak köszönhetően többféle díjat tud a zsűri odaítélni. Kedvezményes hangszervásárlási utalványok, stúdió-órák, turnébusz… hogy csak a legfontosabbakat említsük.

Milyen jótanácsot adnál az indulóknak?

Varga Zsolt: Egy amerikai operaénekesnő, Beverly Sills mondta: „Csalódás, ha valami nem sikerül, de az a teljes kudarc, ha meg sem próbálod.” Szerintem ennél jobb tanácsot mi sem tudunk adni!
Mindenkit sok szeretettel várunk!

SZE – solymáronline