Az “anyások” – emlékezzünk a Felvidékről kitelepített magyarokra

1166

A Felvidékről kitelepítettek emléknapját minden évben április 12-én tartjuk, mert 1947-ben ezen a napon kezdődött a szlovákiai magyar lakosság Felvidékről való kitelepítése. Ritter György előadásában azoknak az elűzötteknek, az “anyások”-nak szeretne emléket állítani, akiket még korábban, 1945 tavaszán elüldöztek a Felvidékről.

Az előzőleg meghirdetett tematikához képest a program témája változott, de az időpont, a helyszín és az előadó személye változatlan.

Április 12-én már 72 éve lesz annak, hogy elindultak azok a szerelvények, amelyek a nemzetközi szerződések értelmében kötelező jelleggel Magyarországra áttelepítendő felvidéki magyarokat szállították. Ám jóval korábban, 1945 tavaszán megindult a felvidéki magyarok meghurcolása. Az elsők, akiket a homogén csehszlovák nemzetállam megteremtése érdekében durván elüldöztek, az „anyások” voltak.

Ők voltak azok a hivatalnokok és állami alkalmazottak, akik az 1938. november 2-i első bécsi döntés után a trianoni Magyarország, vagyis az anyaország területéről beköltöztek a Felvidék déli részére, mely ekkor került újra Magyarországhoz. A világháború elveszítésével az „anyások” kifejezés 1945-re pejoratív értelművé vált, és ők voltak az elsők, akiket – sokszor egy ötven kilós csomaggal – elüldöztek a háború utáni Csehszlovákiából.

Ritter György történész április 12-én, a felvidékiek elűzésének emléknapján az ő sorsukról szeretne megemlékezni. Az előadás, melyre mindenkit szeretettel várnak, 18 órakor kezdődik a Svábházban; a belépés díjtalan.

PA – solymáronline
Forrás: apaczai.com
Fotó: fortepan.hu