Mit tegyek, ha rókát látok a településen?

2287

Fontos leszögezni, hogy ha rókát látunk lakókörnyezetünkben, az nem feltétlenül azért van, mert az állat veszett. A különböző rágcsálók, a nem megfelelően tárolt hulladék, de akár a kitett macskaeledel is odacsábíthatja a ravaszdikat a házak környékére, ahol jóval könnyebb zsákmányt szerezni, mint az erdei-mezei vadászat során.

Az egészséges példányok azonban, még ha meg is szokták az ember közelségét, igyekeznek elkerülni a találkozást. Ezért ha rókát veszünk észre a környezetünkben, tapssal, zajjal, kiáltással hívjuk fel magunkra a figyelmet, és hagyjunk neki időt az észlelésre és a menekülésre. Akkor kezdhetünk veszettségre gyanakodni, ha az állaton nem mutatkozik félelem, nappal is a közelünkbe megy, akár rá is támad emberre, háziállatra, vagy hagyja magát megérinteni, továbbá ha görcsrohamokat vagy bénulást látunk rajta, esetleg ezen tünetek után elpusztul.

Ha a veszettség gyanúja fennáll, a NÉBIH Zöld Számán: 06 80 263 244 kell bejelentést tenni!

Általánosságban elmondható, hogy a rókával – egészségi állapotától függetlenül – kerülni kell a kontaktust, továbbá sokat tehetünk a veszély megelőzése érdekében, ha a szemetet a megfelelő módon tároljuk, háziállatainkat pedig rendszeresen oltatjuk veszettség ellen.

Ma már azonban abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy kimondhatjuk: a veszély elenyésző. Az állategészségügyi hatóság rókaimmunizációs programjának, vagyis a vörös rókák veszettség elleni vakcinázásának köszönhetően sikerült a betegséget szinte teljesen visszaszorítani: utoljára két éve, 2017 márciusában találtak fertőzött állatokat Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

SZE
solymaronline

Forrás: portal.nebih.gov.hu; www.veszettsegmentesites.hu