A színháztervező szíve csücskei

1353

Milyen érzés a tervezőnek, amikor lebontják és újjáépítik azt az épületet, amiért 30 évvel ezelőtt Ybl-díjjal jutalmazták? Hogyan győzhető meg a bizalmatlan főigazgató egy prezentációs filmmel? Mik az aktuális hírek az Eiffel Műhelyház készenléti állapotáról? Hogy fog működni ez a monumentális méretű kiszolgáló épület? – Ezekhez hasonló kérdésekre kapunk választ a március 30-án, szombaton 17 órától kezdődő Szerelmem a színház című kiállítás megnyitóját követő beszélgetésen az Apáczai Csere János Művelődési Házban.

„A bennünket körülvevő épített környezet és tárgyak tervezőinek nevét csak ritka esetekben tudatosítjuk. Pedig például Szenes István Ybl-díjas belsőépítész, Érdemes Művész, az MMA Iparművészeti és Tervezőművészeti Tagozatának vezetője közel ötvenéves tervezői múltat tudhat maga mögött”– meséli Jármy Éva, a művelődési ház következő kiállításának szervezője. „Munkái – melyeknek felsorolását még végigolvasni is sok – leginkább ismert középületek, bankfiókok, üzletházak, múzeumok, szállodák, vagy éppen színházak, ahol mindannyian biztos megfordultunk már nemegyszer!”

„Az interneten elém került egy riport Szenes Istvánnal, az ő több évtizedes színháztervezői munkásságáról, annak kapcsán, hogy napjaink egyik legizgalmasabb beruházásának, az Operaház kiszolgáló épületeként működő Eiffel Műhelyháznak is ő a belsőépítésze”– folytatja Éva. „A téma kapóra jött, hiszen márciusra a Színház Világnapjához kapcsolható kiállítást terveztünk. Istvánnal, aki 30 évvel ezelőtt műteremvezetőm volt a Középülettervező Vállalatnál, azóta nem találkoztam, így kissé elfogódottan hívtam fel. Ő viszont örömmel fogadta el a felkérést, mondván, ez jó alkalom lesz arra, hogy számot vessen, mit is alkotott ezen a területen?”

Szenes István érettségi után a MAFILM-nél dolgozott díszlettervező asszisztensként közel 6 éven keresztül – hiszen ez a pálya érdekelte. Végül a sors úgy hozta, hogy az Iparművészeti Főiskola belsőépítész szakán diplomázott, és azóta ezt a szakmát tekinti hivatásának. Pályafutása során számos színházi munka találta meg, napjainkban pedig éppen három projekt is az ő tervei alapján valósul meg: a szentesi színház, a Planetárium és a már említett Eiffel Műhelyház.

„El lehet képzelni, hogy egy olyan embernek, aki a színházban és a filmgyárban nőtt fel, nem lehet kedvesebb, mint a színháztervezés” – tudjuk meg a tervezőtől. „Bár ekkora anyagot lehetetlenség itt tökéletesen bemutatni, igyekeztem úgy összeállítani a tablókat, hogy a fotók, tervek minél többet meséljenek az adott munkáról. Ezek mind a szívem csücskei, nem szívesen hagytam volna ki egyiket sem a válogatásból!”

A kiállítást Fekete György Prof. Emeritus belsőépítész, az MMA tiszteletbeli elnöke nyitja meg.

A megnyitó után Szenes Istvánnal Jeney Erzsébet, a Duna Médiaszolgáltató kiemelt szerkesztője beszélget, többek között az Eiffel Műhelyház prezentációs kisfilmjéről, melyet meg is tekinthetnek az érdeklődők.

apaczai.com