Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült Lippai Andrea

1628

Magas rangú kitüntetésben részesült a Solymáron élő Pirókné Lippai Andrea táncművész, aki a nemzeti ünnep alkalmából vehette át az állami elismerést a Magyar Arany Érdemkeresztet. A Harangozó Gyula-díjas táncművész, koreográfus március 13-án délután a Pesti Vigadóban vehette át az elismerést a “flamenco tánc és életstílus meghonosítását illetve népszerűsítését szolgáló több évtizedes művészi, koreográfusi pályája elismeréseként.” A kitüntetést Rétvári Bence Máté, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára adta át. A díjat minden évben azok kapják meg, akik munkájukkal hozzájárulnak a nemzet felemelkedéséhez.

Lippai Andrea táncművésznőt a solymáriak jól ismerhetik, hiszen flamenco-előadásaival gyakran színesíti a helyi rendezvényeket. Táncos pályafutását balettművészként, a Győri Balett magántáncosaként kezdte, rengeteg szóló és tánckarszerepben kapott lehetőséget (Nap szerettei, Szamuráj, Jön a cirkusz, Párizs gyermekei, Boleró, Mester és Margarita, stb.), egy sérülés miatt azonban balettkarrierje félbeszakadt. Ezután fordult a flamenco felé, melyet Bécsben kezdett el tanulni, és szólistaként is számos előadás fellépője lett Ausztriában. Tánctanulmányait Spanyolországban folytatta, azóta is folyamatosan tanulja és maga is tanítja a vérpezsdítő táncot. Saját társulatát az általa kinevelt tanítványaiból hozta létre. Először Latidos Együttes, majd 2006-tól FlamenCorazonArte Táncszínház néven. A Nemzeti Táncszínház színpadán azóta is minden évben új produkcióval kápráztatják el a nagyérdemű közönséget.

Nagy boldogsága, hogy lányainak is átadhatta a táncművészet szeretetét. Panka lánya a magyar néptáncban jeleskedik és oktatja, Zsófi lánya pedig édesanyja nyomdokaiban járva, már önálló útjára lépett, és saját darabjait koreografálja

Első önálló estje 1999-ben volt, és ezt folyamatos fellépések követik azóta is az ország számos pontján. Tanított a Táncművészeti Főiskolán, emellett pedig magántanítványainak is oktatja a flamenco művészetét. Lippai Andrea vallja: “A flamenco maga az ÉLET, besűrítése az összes érzelmi amplitúdót megjelenítő táncaiban. Épp ezért oly alkalmas egész történetek táncban való elmesélésére.” Célja a flamenco tanításán kívül a flamenco alapú táncszínház létrehozása volt, mellyel egy teljesen új táncpalettát hozott létre Magyarországon.

Palkovics Rika – solymáronline
Fotó: Emberi Erőforrások Minisztériuma Elismerések Előkészítő Osztálya