A NAV soha nem kér bankkártya-adatokat – Mit tegyünk, hogy ne váljunk adathalász csalók áldozatává?

989

Naponta több bejelentés is érkezik a hivatalos szervekhez, miszerint a közelgő adóbevallási időszakra hivatkozva adathalászok próbáltak megszerezni ügyfélkapus bejelentkezési és bankkártyaadatokat. A csalók repertoárja egyre szélesebb, már nemcsak e-mailben, hanem SMS-ben, sőt, élő telefonhívással is próbálkoznak.

A csaló email- és az SMS-értesítések – melyek sokszor egy függőben lévő adóvisszatérítési lehetőségről szólnak – általában egy linket is tartalmaznak, ami a gyanútlan ügyfelet egy olyan honlaphoz vezeti, ahol ügyfélkapus bejelentkezési adatokat, valamint a bankkártyák hátlapján található háromjegyű szám, az úgynevezett CVV/CVC biztonsági kód megadását kérik. Ha valaki megadja a bankkártyaadatait, számolnia kell azzal, hogy illetéktelenek pénzt emelhetnek le számlájáról.

Mit tehetünk, hogy ne váljunk az adathalász csalók áldozatává?

Először is minden esetben járjunk el nagyon körültekintően, amikor valaki bizalmas adatokat kér tőlünk e-mailben, telefonon vagy egyéb módon. Az üzenetek első ránézésre is gyanút kelthetnek a nyelvtani hibák és a hivatalostól eltérő nyelvezet (például tegező megszólítás) miatt.

 

Fontos tudnunk, hogy a NAV soha, semmilyen körülmények között nem kér bankkártyaadatokat! A hivatal ügyfélkapun keresztül, illetve postán, adószámla-kivonaton értesíti az adózókat, amennyiben túlfizetésük van.

Amennyiben kattintásra kérnek minket, lehetőleg még megnyitás előtt ellenőrizzük, hogy pontosan milyen webcím szerepel a link mögött (a NAV hivatalos honlapja kizárólag a www.nav.gov.hu címen található). Ha gyanús a cím, ne kattintsunk!

Az ügyfélkapus adatokat mindig csak a megfelelő oldalon (nav.gov.hu, magyarorszag.hu) adjuk meg, ugyanis a csalók sokszor olyan oldalakat szerkesztenek, amelyek arculati elemeiben is rendkívül jól utánozzák a legitim bejelentkezési felületeket, azonban a webcím ebben az esetben árulkodó lehet.

A gyanús üzenetekkel kapcsolatos további információkért, hasznos tanácsokért látogasson el a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NBSZ NKI) honlapjára.

PA – solymáronline
Forrás: govcert.hu