Ünnepi műsor és díjátadás március 15. alkalmából

1488

Március 14-én este megtelt az Apáczai Csere János Művelődési ház színházterme, hogy közösen emlékezzünk az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseire. A Himnusz eléneklése után Balogh Istvánné, a könyvtár vezetője köszöntette a megjelenteket, majd Jókai Mór versével emlékeztetett arra, hogy mit is jelent a magyar nemzetnek a kokárda:

“Legyen sötét éj, vagy napfény körültünk.
Balsors, erőszak bárhová taszít:
Keblünkre tűzve légy és mondd el annak,
Hogy ahol állsz, ottan helyén a szív.”

A köszöntőt követően a Cédrus Táncegyüttes műsorának első részét láthattuk, Márciusban újrakezdjük címmel. Mellettük az idei ünnepi műsorról a Solymári Hunyadi Mátyás Német Nemzetiségi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola 3. osztályos tanulóinak műsora következett Óh, nagy nap, szép nap, légy örökre áldott! címmel. A műsort Burza Hajnalka tanárnő tanította be.

Az ünnepi beszédet Gaal Gergely, a Rákóczi Emlékév Testület elnöke mondta, aki röviden felidézte a magyar nép harcait, melyeket a szabadságért, a nemzeti önállóságért vívott az évszázadok során.
“Mindezek miatt nekünk, magyaroknak különleges érzékenységünk fejlődött ki a századok során az önállóságunkba való beavatkozások felismerésére. Mi, magyarok az elmúlt években kiálltunk az európai nemzetek sokszínűsége mellett, hiszen felismertük, hogy a közös Európa fennmaradásához nem a beolvadással, nemzeti karakterünk elvesztésével, hanem éppen ellenkezőleg, annak megőrzésével és megerősítésével tudunk hozzájárulni.”

Ahogy minden évben, idén is a március 15-ei ünnepség keretében adták az ifjúsági díjakat, melyeket idén Szentkláray Ferenc alpolgármester nyújtott át a díjazottaknak.

A Solymár Kiváló Tanulója díjat Mester Dóra vehette át, aki az iskola 8. c osztályos tanulója, pédás magatartással és kiváló tanulmányi eredményekkel, számos eredményes tantárgyi versennyel.

Solymár Kiváló Sportolója idén Fülöp Eszter lett, aki kiemelkedő kick-box eredményeivel – háromszoros magyar bajnok, európabajnoki 3. helyezés – nyerte el a címet.

Ifjúsági Közösségi Munkáért díjban Kamuti Laura részesült, aki munkájával aktívan és lelkesen járul hozzá a helyi közösség építéséhez.

Az ünnepi estet a Cédrus műsorának második része és a Szózat közös eléneklése zárta.

Palkovics Rika – solymáronline