A Tanácsköztársaság Solymáron eseménytelenül zajlott? – tovább cáfoljuk a történelmi tévhiteket

873

A jó idő beköszöntével is folytatódik a “Történelmi tévhitek” sorozat a Svábházban, amelynek első tavaszi témáját az idén kereken 100 éve kikiáltott Tanácsköztársaság adja. Március 21-én, csütörtökön 18 órától Ritter György helytörténész az első magyarországi kommunista uralom solymári eseményeit veszi górcső alá.

A kommunista diktatúra ideje alatt, évtizedekig ünnepelt esemény volt a Tanácsköztársaság “dicsőséges 133 napja”, amely rengeteg településen megváltoztatta az addigi szokásokat, létrehozta a maga szovjet típusú tanácsait, direktóriumát. Ma már máshogy tekintünk vissza erre az időszakra – de milyen hatása volt ennek akkoriban az itt lakókra? Mit éreztek meg belőle? Vajon Solymáron tényleg csendben, eseménytelenül zajlott le ez az eseménysor?

A solymári direktórium eredeti jegyzőkönyveinek áttekintésével Ritter György arra keresi a választ előadásában, hogy kik voltak a Tanácsköztársaság solymári képviselői, mit akartak és mit tudtak elérni regnálásuk rövid ideje alatt, és hogyan is nézett ki az a bizonyos 133 nap solymári szempontból.

Szeretettel várnak mindenkit a következő “Történelmi tévhitek” előadásra március 21-én, csütörtökön 18 órára a Bauernhausba. A belépés ingyenes.

PA – solymáronline
Forrás: bauernhaussolymar.blogspot.com