Minden, amit tudni kell a NAV által készített szja-bevallásról

962

Az idei év már a harmadik, amikor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) külön kérés nélkül készíti el több mint 5 millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét. A folyamat tehát automatikus, éppen ezért nem kell a kedvezményekre jogosító igazolásokat beküldeni a NAV-hoz és nem kell kérni a hivatalt a bevallás tervezetének elkészítésére sem.

Az szja-bevallási tervezetet a munkáltatók, kifizetők által a NAV számára év közben megadott adatokból állítja össze a hivatal. Az ügyfélkapuval rendelkezők március 15-től online megtekinthetik és ellenőrizhetik a tervezetet. Akinek nincs ügyfélkapuja, a tervezet postázását március 18-án éjfélig kérheti, akár SMS-ben is.

Azoknak, akik a tervezet adataival egyetértenek és nem kell azt kiegészíteniük egyéb olyan adattal, amely az adókötelezettséget érinti, nem kell tenniük semmit – az egyéni vállalkozókat, az áfás magánszemélyeket és a mezőgazdasági őstermelőket kivéve –, ugyanis a tervezetből 2019. május 20-án automatikusan bevallás lesz.

Azoknak viszont, akik szereztek tavaly olyan jövedelmet (például ingatlan-bérbeadásból származó jövedelem), amiről a NAV-nak nincs tudomása, vagy jogosultak olyan kedvezményre (első házasok kedvezménye, súlyos fogyatékkal élők kedvezménye, családi kedvezmény), amit év közben nem érvényesítettek és a bevallásban egy összegben igényelnék vissza, a bevallástervezetet maguknak kell módosítaniuk vagy önállóan elkészíteniük május 20-ig.

A különböző kedvezményekre vonatkozó igazolást – mint például a személyi kedvezményre való jogosultságot alátámasztó orvosi igazolást – már szintén nem kell beküldeni a NAV-hoz, azt az adózónak kell megőriznie az elévülési idő végéig.

Természetesen idén is lehetőség van arra, hogy rendelkezzünk az szja 1+1%-áról. Ezt legkésőbb 2019. május 20-áig az szja-bevallástól függetlenül is megtehetjük, elektronikusan vagy papír alapon. Ebben és minden egyéb SZJA-kérdésben is segítségünkre van a NAV információs oldala.

PA – solymáronline
Forrás: www.nav.gov.hu