Havidíjas segélyhívót lehet igényelni solymári idősek számára

2020

Hamarosan elérhető lesz az egy gombnyomásra működő segítségnyújtás Solymár területén – erről döntött februárban a képviselő-testület. Solymár Nagyközség Önkormányzata az SOS Központ Kft.-vel együttműködve lehetőséget biztosít a solymári idősek számára segélyhívó eszközök telepítésére.

A segélyhívó készülék egy kis méretű (leginkább egy riasztóhoz, távirányítóhoz vagy autókulcshoz hasonló) GSM adó-vevő készülék. Egy fő gomb van rajta, melynek megnyomásával azonnal kapcsolatba lehet lépni a diszpécserközpont ügyeletes munkatársával.

Az eszköz ekkor úgy működik, mint egy kihangosított mobiltelefon. El lehet rajta keresztül mondani a vészhelyzet jellegét, és a diszpécser megkezdi a segítségnyújtást: értesíti a mentőket vagy a felhasználó által megnevezett hozzátartozót/szomszédot stb.

Az eszköz arra is alkalmas, hogy a felhasználót rokonai, ismerősei felhívhassák, és mobiltelefon helyett ezen keresztül beszélgessenek, mert a készülék normál GSM telefonszámon hívható. A kommunikációhoz a Magyar Telekom mobilhálózatát használja.

A segélyhívó rendelkezik elesés-érzékelővel. Ha elesést, zuhanást érzékel, jelez a központnak, és a diszpécser azonnal küldi a segítséget.

Az eszközhöz tartozik egy dokkoló-töltő berendezés, mely az idősek számára is könnyűvé teszi a feltöltést. Átlagos használat során kétnaponta szükséges tölteni a készüléket. Hordható zsebben, övcsipesszel, nyakba akasztva vagy karpánttal is.

A készüléket a felhasználók ingyenesen kapják meg. A szolgáltatásért havi díjat kell fizetni az önkormányzat részére, amelynek mértéke: 2.000 Ft + áfa.

Az önkormányzat nevében eljáró Ezüstkor Szociális Gondozó Központ az igények felmérését követően kezdeményezi a szolgáltatónál a készülékek beszerzését.

Az igényeket az alábbi email címen és telefonszámon lehet leadni: ezustkor@solymar.hu és (26) 361 930

Solymár Nagyközség Önkormányzata