Tavasztól Solymáron is lesz nyilvános töltőállomás az elektromos autókhoz

2253
Fotó: Hajba András

Elektromos autók számára létesít töltőállomást Solymáron az e-Mobi. Az állami tulajdonú e-Mobi Elektromobilitás Nonprofit Kft. 2016-ban jött létre a Nemzetgazdasági Minisztérium kezdeményezésére, célja az e-mobilitás széles körű hazai elterjesztése. Részt vesz az ország teljes területét behálózó elektromos autó töltőberendezések hálózatának kialakításában és üzemeltetésében is.

Az e-Mobi sajtóosztályától megtudtuk, hogy Solymáron egy 22 kW-os AC töltőt létesítenek a Pilisvörösvári utcában. A telepítéssel és az üzembe helyezéssel kapcsolatos munkálatok – az időjárástól függően – várhatóan március közepén fejeződnek be.

Akiket a konkrét részletek is érdekelnek, azok számára írjuk, hogy ez a típusú váltakozóáramú töltő két Type2-es csatlakozóval rendelkezik, és 22 kW-os teljesítmény leadására képes. A töltőhöz a felhasználó a saját töltőkábelét tudja csatlakoztatni, ezután indíthatja a töltést.

Az e-Mobi az elmúlt egy év során több mint 200 töltőállomást telepített szerte az országban, szoros együttműködésben a területileg illetékes önkormányzatokkal és elosztói engedélyesekkel. A projekt végére, 2019 májusára pedig mintegy 320 e-mobis elektromos töltőállomást használhatnak a villanyautósok, de további, közel 200 e-töltő létesül országszerte az önkormányzatok részére biztosított állami támogatás révén is.

A töltősűrűséget tekintve – a nemzetközi jó gyakorlatok alapján – stratégiai cél, hogy Magyarországon körülbelül 10-15 autóra 1 töltő jusson a jövőben.

Sólyom Ági – solymáronline