Változott a kéményseprő szerv, a lakosságnak továbbra is ingyenes a kéményseprés

2767

2019. január elsejétől félszáz magyarországi település, köztük Solymár kéményseprőipari szolgáltatója lett a katasztrófavédelem kéményseprőipari szerve.

2016. július 1. óta a katasztrófavédelem fokozatosan veszi át az ingyenes lakossági szolgáltatást az ország minden olyan a településén, ahol a helyi önkormányzat kéményseprő-közszolgáltatási szerződése lejár. Ez a folyamat 2018 szinte minden hónapjában változást hozott, és várhatóan 2024-ben ér véget, amikor a lakossági közszolgáltató országosan a katasztrófavédelem lesz, míg a gazdálkodó szervezetek kötelező ellátását továbbra is a piaci szolgáltatók végzik.

Annak, aki családi házban él, és a házba nincs bejegyezve gazdálkodó szervezet, a kéményseprés ingyenes. A fűtőeszköz ellenőrzése a zárt- és gázfűtési rendszereknél kétévente, a szilárdtüzeléses kazánok, kandallók, kályhák esetén továbbra is minden évben javasolt, de már a tulajdonosok feladata, hogy kéményseprő szakembert keressenek erre a célra.
A katasztrófavédelem kéményseprői aktívak, ám másképp, mint a múltban: tájékoztatnak, tanácsot adhatnak, igénylés esetén házhoz menve ellenőrzik a fűtési rendszert, és kitisztítják a kéményeket. Ott, ahol problémát észlelnek, ők írják le a helyzetet, megoldási javaslatot tesznek, és csak az életveszélyes hibák esetén kell intézkedniük.

Időpontfoglalás kéményseprésre:

– a www.kemenysepres.katasztrofavedelem.hu ügyfélszolgálati oldalán;
– a 1818-as telefonszámon;
– a kemenysepro.ugyfelszolgalat@katved.gov.hu email címen;
– a BM OKF GEK 1903 Bp., Pf.: 314. levélcímen;
– vagy személyesen itt: Pest Megyei Ellátási Csoport 2045 Törökbálint, Raktárvárosi út 1., illetve 1165 Bp. Diósy Lajos utca 28. (hétfő: 8-20-ig, kedd-péntek: 8-14-ig;
– külföldön tartózkodó állampolgároknak a +36 1 550 1858-as telefonszámon.

solymáronline