Gyöngy-Élet az Apáczai kiállítóterében

1917

Izgalmas és színvonalas kiállítás nyílt az Apáczai Csere János Művelődési Házban a hétvégén. Ferencz Boglárka fiatal erdélyi iparművész bemutatkozó tárlata 2018. március 7-ig látogatható.

Ferencz Boglárka Sepsiszentgyörgyön, Székelyföld egyik kulturális szempontból is fontos városában született. Itt végezte gimnáziumi tanulmányait. Gyermekként elsajátított sok kézműves technikát, megszerette a csöndes, koncentrált alkotómunkát. Tudatosan nem törekszik a székely népművészet motívumait felhasználni ékszerei készítésekor, de színvilágában és formavilágában is felfedezhetik a nézők a sokkal mélyebb, nem hivalkodó és nem hatásvadász székely sajátosságokat. A természetközeliség az egyszerű, tiszta, szinte gyermeki megfogalmazásban is tetten érhető.

Boglárka egyetemet és mesterképzést végzett grafikus, vizuális kommunikációs szakember. Számítógépes animációval és reklámgrafikával is foglalkozik, a háromszéki vadászati múzeumban reklámgrafikusként és múzeumpedagógusként tevékenykedik.Több erdélyi grafikai műhely aktív tagja.

Első önálló kiállításán legszemélyesebb munkáit, a szívéhez legközelebbi gyöngyfűzéssel készített ékszereit és tűnemezelt figuráit csodálhatja meg a közönség. A kiállítást Boglárkát rokonsága révén gyermekkora óta jól ismerő Daragics Éva tanárnő, művészettörténész nyitotta meg. Neki köszönhető a kiállítás kifejező, sokatmondó címe is: Gyöngy-Élet. A sok érdeklődőt vonzó megnyitón közreműködött egy székely népmese élményszerű előadásával Mester Dóra, a Hunyadi Mátyás Általános Iskola 8.c osztályos tanulója.

Kép és szöveg: Barcsik Géza – solymáronline