Miért akadozik télen a hulladékszállítás?

811

Solymáron az elmúlt hetekben erősen változó útviszonyok között kellett szállítani a hulladékot. A lakosság érthető módon szeretné, ha elvinnék a szemetét, amiért fizet, és nem érti, miért marad újra és újra teli a kuka.

Czentár Ottót, a Depónia Kft. üzemeltetési osztályvezetőjét kérdeztük:

– Miközben személyautóval járható egy utca, könnyen lehet, hogy a 20 tonnás gyűjtőautó nem tud ugyanott végighaladni, ugyanis másképp viselkedik a csúszós úton, mint egy személyautó, más a súlypontja. Az utakra szórt útszóró só is egészen másképp viselkedik -5 fok alatt, mint felette – válaszolt az osztályvezető. Czentár Ottó hozzátette: Minden esetben a sofőr felelőssége eldönteni, hogy biztonságosan járható-e a szakasz, figyelembe véve azt is, hogy a gyűjtőautónak néhány méterenként meg kell állnia és újra elindulnia

Fokozott a balesetveszély a szűk, meredek utcákban, ahol még parkoló autók is állnak. A közlekedés pedig nem mindig a nagy hóban a legnehezebb, míg a 20-25 cm-es friss hóban lehet közlekedni, addig a “csak” 2-3 cm-es jeges, jégbordás havon képtelenség.

A Depónia igyekszik rugalmasan kezelni a helyzetet – nyilatkozta Czentár Ottó.

– Az önkormányzattal mindig együttműködünk, kapcsolatban vagyunk, és ha újra járható az út, még aznap délután, másnap vagy a következő héten elszállítjuk az ottmaradt szemetet. A közösségi oldalakon mindig jelezzük, ha ilyen probléma áll fenn, és azt is, hogy helyette mikor tudjuk a kukákat üríteni.

KBH – solymáronline