Csúszósak az utak a Pilisben, vigyázzunk!

333

A téli erdő gyönyörű, érdemes kirándulni, kiszakadni a városi szürkeségből. Azonban a szokásosnál jobban fel kell készülni, hiszen az erdőben uralkodó viszonyok igencsak eltérhetnek a városban tapasztaltaktól. A hétvégén jelentős felmelegedés és csapadék várható, ami a városban valószínűleg elolvasztja a havat. Igazán ilyenkor szembetűnő a különbség a városi és az erdei viszonyok között, a magasabban fekvő erdőkben ugyanis továbbra is télies viszonyokra kell számítani.

A népszerű kirándulóhelyeken a csúszós utakra kell leginkább felkészülni. A letaposott hó sok helyen jéggé fagyott, és csak lassan olvad el, így még akkor is csúszik, amikor az erdő aljáról esetleg már eltűnt a hó. Súlyosbítja a helyzetet, hogy a nappal felolvadó hólé éjszakánként megfagyva gyakran tovább növeli a jégréteg vastagságát. Ilyen nehezen járható részek például a szurdokok, mint például a Rám-szakadék vagy a Holdvilág-árok, ahol a hasadék végén álló létra használatát sem javasolják. Szintén csúszósak a Budai-hegység népszerű útvonalai vagy a kitett helyeken vezető ösvények, mint a Vadálló-kövek környéke vagy a Spartacus-ösvény. Ezért csak megfelelő lábbeliben, lehetőleg bakancsban érdemes útnak indulni, és nagy segítséget jelent egy jó túrabot is az út során.

A kerékpározásra kijelölt erdészeti utak egy részét ugyan hókotrókkal takarítják, de környezetvédelmi okból sehol sem sózzák, ezért csak fokozott óvatossággal használhatóak. Semmiképp sem szabad rossz műszaki állapotban lévő vagy elkopott gumijú kerékpárral útnak indulni.

A nehezen járható utak miatt hosszabb menetidőre kell felkészülni. Különösen fontos erre figyelni a viszonylag korai sötétedés miatt. Ebben az időszakban az erdőterületen 17 óra körül sötétedik, így fontos időben elindulni hazafelé, nehogy sötétben kelljen botorkálni a csúszós utakon. Télen szintén komolyabban kell venni a turistautak használatát, vagyis lehetőleg senki ne térjen le a jelzett utakról, megelőzve így az eltévedést és az esetleges baleseteket, veszélyhelyzeteket.

Mindezek figyelembe vételével azonban az környékbeli erdők télen is látogathatók, és különleges élményeket tartogatnak a kellően felkészült természetjárók számára.

PA – solymáronline
Forrás: parkerdo.hu